Verseny

2024.03.05. 17:57

Bátrak ligája: a katonai jellegű akadályversenyen tíz vármegyei csapat vetélkedett - galériával, videóval

Nagy élet volt az orosházi Táncsics gimnázium tornacsarnokában kedd reggeltől. A Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligája vetélkedőjének a középiskola adott otthont. A sportos eseményen 10 általános iskola mintegy 100 tanulója versengett a győzelemért. Érkeztek sportolók Tótkomlósról, Mezőhegyesről, Mezőkovácsházáról, Nagyszénásról, Kunágotáról, Kondorosról, Dombegyházról, Szarvasról és a házigazda Orosháza iskoláiból.

Csete Ilona

Kálmán Péter, a Honvédelmi Sportszövetség szakmai vezetője hírportálunknak elmondta, a meghívottak tíz állomáson bizonyíthatták felkészültségüket. Hetedikes és nyolcadikos diákok alkották a csapatokat. Minden feladat (ergométeres evezés, erőpróba, vívás, blazepod, íjászat, lézerfegyveres lövészet, tájékozódási mátrix, autós szimulátor, távirányítós RC tank vezetése, tudáspróba és puzzle, sor- és váltóverseny) izgalmas kihívást, s egyben szórakoztató próbatételt jelentett a diákoknak.

díjátadó, versenyfeladatok, diákok
Simicskó István és Dávid Zoltán adta át a díjakat.
Fotó: Bencsik Ádám

– Olyan színes, izgalmas és a modern kor elvárásaihoz alkalmazkodó, a fiatalok érdeklődését is felkeltő versenyfeladatok ezek, amik érdeklik ezt a korosztályt. Ugyanakkor kellett mozgósítaniuk erőnlétüket, a figyelemkoncentrációra, a csapatszellemre is szükségük volt, hogy a lehető legjobb eredményt elérjék. Szellemi feladatokkal is készültünk. Az a cél, hogy a honvéd kadét programra felhívjuk a diákok figyelmét. Ugyanakkor a honvédelmi sportközpontokat is népszerűsítjük (országosan 5 ilyen központ működik és várja a fiatalokat).

Teljesíthető versenyfeladatok várták a diákokat

– Ez az eseménysorozat 2018-ban kezdődött, az egész országot bejárták már. Az idei tanévben minden közigazgatási régió egy helyszínére hirdetik meg a versenyt, így érkeztek kedden Orosházára, a Táncsicsba, ahol élményközpontú, mindenki számára teljesíthető, különböző honvédelemhez köthető versenyszámokat állítottunk össze – tájékoztatott a szakmai vezető.

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, szeretnének a fiataloknak lehetőséget adni arra, hogy megismerjék önmagukat, képességeiket egy sajátos katonai jellegű akadályversenyen. 

– A hódmezővásárhelyi kadétok (akik a katonai hivatás felé megtették már az első fontos lépéseiket) segítségükre voltak a versengő fiataloknak. Ők hitelesek, elmondják ezeken az alkalmakon, mivel jár a katonai hivatás. Célunk, hogy támogassuk a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium toborzó munkáját, az ilyen találkozás akár a diákok pályaválasztásában is segítség lehet. Bízom benne, hogy örömmel térnek haza innen is a fiatalok. Ez már majdnem az ötvenedik ilyen alkalom, hogy megszervezzük a Bátrak ligája versenyt. Sportszövetségünk feladata, hogy népszerűsítse a haza védelmének ügyét ilyen formában is – tette hozzá.

Erőnlét, kitartás, csapatszellem kellett a sikerhez

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere a díjátadó előtt köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott, ez a verseny nem csupán önismeret, de kipróbálhatták, milyen erő rejlik a csapatmunkában.

– Értékes ez az útravaló, amit itt, ma kaptatok. A Bátrak ligája formálja a résztvevők jellemét, s egyben hazaszeretetre is nevel. Mindkettő fontos cél. Erőnlétre, kitartásra, csapatra szükség lesz a későbbiekben is, a hazaszeretet pedig kulcsa ennek az országnak, ez határozza meg a múltunkat, a jelenünket és ez határozza meg a jövőnket is –  fogalmazott a városvezető.

Minden résztvevő oklevelet kapott. A dobogósok, az első három helyezett csapat (1. Kondoros iskolája, 2. Orosháza, Vörösmarty iskola, 3. Orosháza, Táncsics diákjai) minden tagja nyakába érem került és a győztes értékes ajándékcsomaggal is gazdagodott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában