Gyula

2024.02.02. 19:36

Tíz éve nyitotta meg kapuit az SM Adománybolt

A gyulai SM Adománybolt megnyitásának tizedik évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget pénteken délelőtt a fürdővárosi piacon található üzlet előtt.

Papp Gábor

Fotó: Szilágyi Viktor

Nyikora Péterné, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete; az SM Adományboltot működtető civil szervezet elnöke külön köszöntötte a bolt dolgozóit, önkénteseit, és emlékezett azokra, akik már nem lehettek jelen a rendezvényen.

– A tíz év alatt 250 önkéntest tudtunk megmozgatni, 2800 önkéntes órával – fogalmazott Nyikora Péterné. Szólt annak jelentőségéről, hogy egy erős és összetartó csapat alakult ki az adománybolt működése kapcsán.

Alt Norbert, Gyula alpolgármestere felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt több helyszín felmerült az adománybolt lehetséges helyszíneként, a városközpont, egy lakótelepi helyszín, illetve a piac is.

– Így egy évtizedet követően el lehet mondani, hogy az adománybolt számára a piac jó választásnak bizonyult – tette hozzá. Kiemelte, nemcsak egy adománybolt, hanem egy közösségi tér jött létre, ahová nagyon sok ember betér, hogy beszélgessen egy kicsit. – Komoly és fontos közösségi helyszín alakult ki – folytatta gondolatot, ugyanakkor beszélt arról is, hogy az üzletnek környezetvédelmi szerepe is van. – Ha nem lenne a bolt, rengeteg használható holmi jutna akár a hulladék közé. Ehelyett azonban ezek, a kezdeményezésnek köszönhetően az üzletbe, majd olyan emberekhez kerülnek, akik jól tudják használni. Így szociálisan nehéz helyzetbe került embereket segítenek – hangsúlyozta.

Furcsa Józsefné, a Sclerosis Multiplexes Betegek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete elnöke elmondta, gyulai mintára is döntötték el, hogy Szolnokon szintén nyitnak egy hasonló adományboltot.

– A mintegy öt éve nyílt üzletnek nagy sikere van – tette hozzá. Megerősítette, hogy sok nehéz helyzetben élő ember van, akik szívesen fordulnak hozzájuk. Kifejtette, Szolnokon is egy közösségi térnek számít a bolt, ahova betérnek az érdeklődők, és sokat beszélgetnek mindennapjaikról és gondjaikról is. Kiemelte, a gyulai SM adománybolt számukra mintát jelentett, jó néhány alkalommal jártak a fürdővárosban tanulmányozni a működést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában