Járóbeteg Irányítás Rendszer

2024.02.28. 14:55

Orosházi kórház: a szakrendelésekre sorszám kell péntektől - videóval

Alapjaiban változik március 1-jétől a járóbeteg ellátás rendje az Orosházi Dr. László Elek Kórházban. A szakrendelések kizárólag előzetes, telefonos időpontfoglalás után vehetők igénybe az orosházi kórházban, e mellett az egész országban bevezetik a sorszámhúzást és a betegfelvételi irodában történő adategyeztetést. Részletesen leírjuk mit, hol és hogyan kell tennie.

Csete Ilona

Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásával az egész országban, így az orosházi kórházban is bevezetik a Járóbeteg Irányítási Rendszert (JIR). Az új időpontfoglaló és behívó rendszer célja, hogy a betegeknek minél kevesebbet kelljen várakozniuk a rendelőben, segíti a jobb szervezettséget és a hatékonyságot, így az időpont egyeztetéssel nem az orvosnak vagy a szakasszisztensnek kell foglalkoznia, a gyógyításra koncentrálhatnak.

orosházi kórház, betegfelvétel, sorszám, szakrendelés, ellátás, kórház, beteg
Az orosházi kórházban a betegfelvételi irodában történik az adategyeztetés a vizsgálatok előtt. Fotó: Nagy Kristóf

Aki március 1-je után érkezik az orosházi kórház Könd utcai szakrendelőjébe járóbeteg-szakellátásra, az új rendszer szerint kell eljárnia. Ennek lépéseit mutatjuk be az alábbiakban részletesen – olvasható az orosházi kórház közösségi oldalán.

Első lépés az orosházi kórház szakrendeléseire: az időpontfoglalás

A járóbeteg szakrendelések többségére kizárólag előzetes időpontfoglalás után lehet érkezni. 
Időpontot munkanapokon a +36 68 411-166-os központi számon az 597-es és a 697-es melléken 06:30-14:30 óra között lehet foglalni. (A pszichiátriai szakrendelés kivételt képez, ott a korábbi számon lehet időpontot foglalni, ez ide kattintva érhető el). 
Emellett a háziorvos is jogosult időpont kérésre az EESZT Ágazati felületét használva, hamarosan pedig minden felhasználó saját maga is foglalhat majd időpontot az EgészségAblak applikáción keresztül.

Második lépés: megérkezés, sorszám kérése

Az új rendszerben elsőként nem a rendelésre kell menni, hanem az újonnan kihelyezett sorszámkiadó automatából kell sorszámot húzni. Az új automaták a Könd utcai szakrendelő főbejáratánál, a lépcső mellett, a kórház aulájában, a betegfelvételi iroda mellett találhatók.

orosházi kórház, betegfelvétel, sorszám, szakrendelés, ellátás, kórház, beteg
Az orosházi kórház szakrendelésein a sorszámkiadó automatából kell sorszámot húzni. Fotó: Nagy Kristóf

Fontos információ: a laboratóriumba érkező betegeknek továbbra is a labor melletti automatából kell sorszámot húzni. Viszont ha ezt követően ugyanazon a napon bármely szakrendelést igénybe veszi, a Betegfelvételi Irodában is jelentkeznie kell, az új sorszámhúzó automatából kapott szám alapján.

Harmadik lépés: adategyeztetés a betegfelvételi irodában

A sorszámmal a kórház aulájában található betegfelvételi irodánál kell jelentkezni. Az ablakok felett elhelyezett monitorokon jelenik meg a sorszám és hogy hányas ablakhoz kell menni. Itt minden esetben szükség van az okmányok bemutatására (TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, beutaló). Ezek hiányában az adategyeztetés nem végezhető el, így a vizsgálatra sem fogják behívni a beteget. 

Kérik a betegeket, hogy az adott napon a foglalt időpont előtt 20-30 perccel hamarabb érkezzenek meg, hogy jusson idő a Betegfelvételi Irodában az adategyeztetésre. Aki késve érkezik, és nem tudják a megadott időben megkezdeni a vizsgálatát, annak várnia kell az utána, szintén időpontra érkező beteg(ek) ellátásáig.

Negyedik lépés: behívás a szakrendelésre

Ezt követően lehet felkeresni a rendelőt. A telefonon foglalt időpont esetében a rendelő(k) emelete és ajtószáma leolvasható a gépből kapott sorszámról. A szakrendeléshez érve a falakra kihelyezett kijelzőn jelenik majd meg behíváskor a sorszám és a rendelő(k) száma. Aki egy napon több szakrendelést is igénybe vesz, vagy további vizsgálatra, ellátásra utalják (pl. röntgen), az eredeti sorszámával fogják behívni a következő rendelésre/vizsgálatra. Azaz új sorszám húzása nem szükséges!

A rendszer nem csak a betegeknek, hanem a kórházi dolgozóknak is újdonság lesz, így az elején előfordulhat, hogy hosszabb ideig tart a folyamat a Betegfelvételi Irodában illetve a szakrendeléseken. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában