Újkígyós

2024.02.25. 09:58

Munkácsy almaszeretetére épült a győztes torta – videóval

A közelmúltban kihirdették a Munkácsy Mihály Múzeum és a békéscsabai önkormányzat által szervezett Munkácsy tortaverseny győztesét. Urbán Csilla alkotása, a Bitüm végzett az első helyen. A megmérettetésre olyan cukrászati termékeket vártak, amelyek szín- és ízvilágukban kapcsolódnak Munkácsy Mihályhoz és a művészetéhez.

Dinya Magdolna

 A Munkácsy tortaverseny győztese, Urbán Csilla és férje, Urbán Viktor elmesélték, hogy immár hetedik éve foglalkoznak Újkígyóson a VaBene Fagylaltműhely működtetésével. Csillához köthető, hogy családi vállalkozásukat negyedik generációsként vehette át, és immár a hagyomány továbbvitelét tekintik fő feladatuknak. A családi vállalkozás eredete dédnagyapjáig nyúlik vissza, aki az 1950-es években kezdte el a fagylaltok készítését. Csilla egyetemi tanulmányokat folytatott, valamint több helyen dolgozott vendéglátásban. Ebben az időszakban ismerkedett meg férjével, akivel együtt döntöttek úgy, hogy tovább viszik ezt a hivatást. Számára mindvégig iránytűként szolgált, hogy vissza akar térni a szülőföldjére. 

munkácsy, torta, alma, munkácsy torta
A képen Urbán Viktor, Nagy Zsanett, Bukovszky Anita, Szokai Luca és a Munkácsy tortaverseny győztese, Urbán Csilla Fotó: Dinya Magdolna

Az első személy, akitől tanulta a természetes fagylaltkészítés művészetét, egy olasz mester volt. Tőle sajátította el az eredeti recepteket, hangsúlyozva a mesterséges adalékanyagok mellőzését, és inkább a természetes alapanyagokra való fókuszt. Azóta folyamatosan képezi magát különböző workshopokon és tanfolyamokon, ahogyan a csapatuk többi tagja is. A házaspár hitvallása, hogy csapatként dolgozzanak össze, közösen együttműködve, ahogyan a torta esetében is, ahol öten dolgoztak együtt a kreatív folyamatban.

Ahogy mondják, a versenyek mindig magasra emelik számukra a mércét, elősegítve a kreatív gondolkodást és az ötletelést a verseny előtt, hogy közösen felkészüljenek és kihozzák magukból a maximumot. Az ilyen megmérettetések mindig jó alkalmat teremtenek az új ötletek kipróbálására, kutatómunkára, új fűszerek és ízek kísérletezésére. Egyetértenek abban, hogy a komfortzónájukon kívül való kilépés hozzájárul az új és jobb eredmények eléréséhez.

Amikor nekiültek a torta tervezésének, az első kutatómunka során derült ki, hogy Munkácsy Mihály kedvelte az almát. A Bitüm elnevezés a festő által használt anyagról, a bitümenről származik, amit a sötét dramatikus hatás elérésére alkalmazott képein. Ez Munkácsy egyedi stílusának sajátossága, és ezért készítették a torta tetejét ilyen sötét árnyalatúvá, hogy tükrözze ezt az esszenciát. Az alapját egy klasszikus mandulalisztből készült piskóta alkotja, amit egy dús karamellizált ropogós réteg követ, hogy a textúrája is érdekes legyen. A díszítést olyan macaronnal dobták fel, melyeken Munkácsy képeinek lenyomatai láthatók. Főleg a minőségi alapanyagokra helyezik a hangsúlyt, nem pedig a túlzottan díszített cukrászati elemekre. 

A tervezés során a fűszerekkel való kísérletezés bizonyult a legnehezebbnek. Több próbálkozásra volt szükségük, hogy megtalálják azokat az íz összeállításokat, amelyek tökéletesen kiegészítik az almabetétet. Számos kísérletet végeztek az almához passzoló ízkombinációk megtalálására. Végül elvetették a sóskaramell mousse-t, mert túl sok lett volna a fűszerezett alma és egy másik karakteres ízvilág kombinációja. Ezért döntöttek úgy, hogy csak az alma és a letisztult vanília-dió mousse kerül mellé, hogy az alma ízét ki tudják emelni timúr borssal, kardamommal és citromhéjjal.

A jövőre nézve számos célokat tűztek ki. Szeretnének kiépíteni egy hálózatot vagy egy franchiset Békés vármegyéből, de olyan módon, hogy megőrizzék a családias hangulatot és a kézművességet, valamint továbbra is részt kívánnak venni versenyeken, mind tortákkal, mind fagylaltokkal.

Fagylalt terén mindig követik az aktuális trendeket, és kizárólag minőségi alapanyagokból készítik termékeiket. Széles skálán mozognak, rendszeresen új ízekkel lépnek elő, és szezonális, friss ízekkel is kísérleteznek. A sós pisztácia és sós karamellás fagylaltjaik különösen nagy népszerűségnek örvendenek. Jelenlegi terveik között szerepel a Bitüm torta megalkotása fagylalt formájában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában