Csillagképek

2024.02.08. 18:45

Kaszaperen ilyenek az égbolt csodái

Uhlár Mária bajai festőművész képeiből Az Univerzum csodái és csillagképek című kiállítása nyílt meg Kaszaperen, a Humán Szolgáltató és Gondozási Központ nappali intézményében.

Csete Ilona

A régi tanyák restaurált ablakkeretében láthatók a festmények

Forrás: Facebook

Maga a tárlat nem egy szokványos festménykiállítás, hiszen az égbolt csodái úgy jelennek meg, mintha azokat az ablakon keresztül szemlélné valaki. A Baján élő Uhlár Mária ugyan többféle stílusban alkot, ezúttal azonban csillagképekről és bolygókról készült alkotásait láthatja a közönség. Cél: a csillagászat népszerűsítése is ezeken a műveken keresztül – ez is elhangzott a szerdai megnyitón. Fődi Andrásné Nagyszénásról érkezett (ő a csillagászati szakkör és a Mira Csillagászati Egyesület vezetője), s emlékeztette a hallgatóságot, hogy ez a tárlat már náluk is látható volt Szénáson, de bemutatkozott  az alkotó Nagyszalontán és Békés vármegye több településén (Békéscsaba, Tótkomlós, Kétsoprony, Csorvás).

Fődi Andrásné mesélt a Naprendszerről, a képeket ő mutatta be a hallgatóságnak.
Forrás: Facebook

Az állatövi csillagképek vonalas és figurális formában, régi tanyák restaurált ablakkeretében, valamint a Naprendszer nagybolygóiról, a Plutóról és néhány naprendszerbeli holdról készült dombormű is látható mostantól Kaszaperen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában