Változatos programokkal készülnek

2024.02.01. 20:40

Fontos a civilek munkája: erre hívták fel a figyelmet a csabai szakmai napon

A civilek napja alkalmából tartottak tájékoztató programot csütörtökön délelőtt Békéscsabán, a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban. Az eseményen számos kiemelt témát érintettek.

Dinya Magdolna

Fotó: Dinya Magdolna

A rendezvényen ismertették az idei programtervet, a pilotprojektekről is beszámoltak, valamint bővebb tájékoztatást adtak az elektori választással és a X. Civil Véradással kapcsolatban.

– A mai napon, a civilek napján az egész országban ünnepeljük a civileket, és szeretnénk felhívni a figyelmet munkájukra, hogy mennyire fontosak. Pénteken délig lehet jelentkezni a civil elektori választásra, ami érdekképviseletünknek nagyon fontos, hiszen négyévente van lehetőség arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati kollégiumaiba bejuttassunk civileket, akik elbírálják majd azokat a pályázatokat, amelyek beérkeznek majd hozzájuk – tájékoztatott Herczegné Számel Annamária, a Civil Központ irodavezetője.

– Erre az évre vonatkozóan az érdekképviselet felállítása mellett a civilek továbbra is számíthatnak az ingyenes tanácsadásokra és a gazdasági és hálózatfejlesztési képzésekre egyaránt. Emellett két pilotprojektünk lesz. Civileket szeretnénk felkészíteni arra, hogy a forprofit szférához miként tudnának picit közelebb kerülni, miként tudnának segíteni egymásnak, akár anyagi források, akár programok tekintetében. A másik pilot program az IKSZ, az Iskolai Közösségi Szolgálat. Itt pedig a platform kialakításában szeretnénk segíteni. Felmérjük, hogy Békés vármegyében melyek azok a civil szervezetek, amelyek szívesen segítenek, és fogadnak fiatalokat, ahol az ötven órás közösségi szolgálatot le lehet tölteni. Odafigyelünk arra, hogy ezek a civilek megbízhatóak és leinformáltak legyenek. Így pedagógusok, szülők és a fiatalok is megtalálják azt a helyet, ahol a legszívesebben lennének.

Bemutatták azokat a civil szervezeteket, amelyek szerették volna programjaikat megismertetni. Seben Gabriella, a Körös Motoros Karitatív Egyesület elnöke, valamint Matuz Ádám, a Megújuló Békés Megyéért Egyesület elnöke részletes tájékoztatást nyújtott csoportjuk jövőbeli terveiről.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének igazgatója elmondta, nagyon fontos a civilek összefogása. A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségével immár ötödik éve van közös rendezvényük. Évente kétszer szerveznek véradásokat, ez lesz a tizedik alkalom. Február 19. és 23. között összesen 16 helyszínen várják a véradókat.

A Közösségi Központ a civilek napja alkalmából fotópályázatot is hirdetett, pillanatképek kategóriájában. Olyan felvételeket vártak, melyek tavaly készültek és a vármegyében működő civil közösségek, alapítványok, egyesületek sokoldalú, mindennapi értékteremtő tevékenységeit mutatják be. A beküldött fotókat a Civil Központ közösségi oldalán teszik közzé. A legjobbnak ítélt "életképet" beküldő civil szervezetek díjazásban részesülnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában