V. Országos Kékkör futásá

2024.02.28. 11:54

Filmbemutató: egy a bolygó, vigyázzunk rá, együtt!

Békéscsabán kedden este a Center Mozi Észak-termében tartották meg a Négy kék évtized című film országos díszbemutatóját, amely a békéscsabai születésű Szarvas Mátyás elmúlt őszi, 35 napos új világcsúcsot hozó V. Országos Kékkör Futását mutatja be. A filmbemutató élénk érdeklődés mellett zajlott.

Verasztó Lajos

A filmbemutatón Major Gyula, az alkotás rendezője köszöntötte a megjelenteket, és a vetítés előtt elmondta, több mint három évtizede készít dokumentum- és természetfilmeket. Szarvas Mátyással – aki a másodunokatestvére – több mint ötven éve ismerik egymást, a mostani a harmadik közös filmjük az országos Kékkör futásról. 

Szarvas Mátyás, filmbemutató, kékkör futás, Békéscsaba
A filmbemutatón Szarvas Mátyás számos érdekességet osztott meg az érdeklődőkkel 
Fotó: Bencsik Ádám

Ezt követően Szarvas Mátyás lépett a mikrofonhoz, aki arról szólt, hogy életében legfontosabb a családja, majd a rövid bevezető után virágcsokorral köszöntötte a Szarvas család hölgy tagjait, az idén 88 éves édesanyját, húgát és feleségét, akik mindig biztosították számára a nyugodt hátteret a nagy célok megvalósításához. A 63 éves ultrafutó a folytatásban meleg szavak kíséretében ajándékot nyújtott át több olyan segítőjének, akik évek, évtizedek óta támogatják sporttevékenységét. Ezután megköszönte az őszi 2560 km-es futását segítő stáb tagjainak a munkáját, külön kitért Major Gyula rendezőre, akiről elmondta, eddig negyven filmet rendezett, amelyből négy kapott különböző fesztiváldíjat.   

A futó a filmbemutatón elmondta, rengeteg szeméttel találkozik

Szarvas Mátyás kiemelte, számára a Föld védelme nagyon fontos, ám felgyorsult világunkban az ember mindent megtesz azért, hogy mielőbb tönkre tegye. A film bemutatója előtt levetítettek egy kétperces kisfilmet arról, hogy a tavaly őszi futás során mennyi szeméttel, műanyaggal találkoztak az erdőkben, és az utak mentén.    

A 45 perces Négy kék évtized című film a korábban pedagógusként dolgozó Szarvas Mátyás és húsz diákja 1992-es zempléni túrájáról szóló rövid bejátszással kezdődik, majd a 2560 km-es út több fontos eseményét idézi fel. A szigligeti rajt után a Zala és Somogy vármegyei szakaszok bemutatását követően a Békés vármegyei történéseket kísérhetjük figyelemmel Dévaványától Okányon és Geszten át egészen Biharugráig. A harmadik fontos szakasz az északi országrészben Aggtelek és a Bódva völgyének bemutatása. A film záró részében az utolsó nap történései tárulnak elénk, Nagyvázsonyból a reggeli szakadó eső után már napsütésben érkezik célba a Szigligeti várhoz Szarvas Mátyás, ahol a barátok és az érdeklődők nagy tapssal fogadják, majd 62 fehér és kék lufit engednek a magasba.  

Természetvédelmi projekten dolgoznak                 

A filmbemutató után Szarvas Mátyás megköszönte a jelenlévőknek, hogy eljöttek a rendezvényre, majd elmondta, hogy egy ötéves, három kontinenset, és tizenegy országot átfogó környezet- és természetvédelmi projekten dolgoznak, amelynek során szeretnék megmutatni bolygónkat, amelyről az Oscar-díjas Kevin Costner amerikai színész úgy beszélt, ha nem figyelünk oda, akkor ezt veszíthetjük el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában