Megemlékezés

2024.02.25. 16:35

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt Gyulán, a dr. Erdődi Lajos emlékoszlopnál.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere Facebook-oldalán kiemelte, a megemlékezésen dr. Dávid Péter tanár emlékeztetett arra, hogy a kommunizmusnak sok millió áldozata volt, de egy számra önmagában nem tudunk emlékezni. A számok mögött élő és érző, gondolkodó emberek voltak, akik elveik miatt, vagy szerencsétlenségük folytán a kommunizmus áldozataivá váltak. Ilyen ember volt a gyulai dr. Erdődi Lajos, aki a szegények ügyvédjeként maradt meg a gyulai polgárok emlékezetében. Minden évben az ő egykori szülőháza helyén 2010–ben létesített emlékoszlopnál emlékeznek rá és a kommunista diktatúra minden áldozatára.

A polgármester kiemelte, dr. Erdődi Lajos példája pedig azt üzeni, hogy minden körülmények között ki kell tartsunk a magyar nemzeti szuverenitás eszméje mellett. Fotó: Dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala

Dr. Erdődi Lajos a szociáldemokrata párt tagjaként megjárta a Horthy-korszak börtöneit, majd a második világháború után fokozódtak a szenvedései. Nemzeti érzelmű baloldali ember volt, aki hitt a független Magyarország eszméjében. Ezért 10 évi, a Gulagon letöltendő kényszermunkára ítélték a Rákosi-rendszerben, majd a Kádár-rendszerben “izgatás” miatt 20 hónapi börtönnel büntették.

– A mai napon mindannyian, akik megemlékezünk, egyben megerősödünk demokratikus elkötelezettségünkben is. Dr. Erdődi Lajos példája pedig azt üzeni, hogy minden körülmények között ki kell tartsunk a magyar nemzeti szuverenitás eszméje mellett – emelte ki dr. Görgényi Ernő.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában