Időjárás

2024.01.13. 19:26

Most főleg lúdfélék figyelhetők meg a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin

Az időjárás jelentősen befolyásolja, hogy vannak-e vízimadarak a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin.

Gyemendi Réka

Nagy lilik csapat

Fotó: KMNP/Marik Pál

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin gyakran megfigyelhetők táplálkozó vízimadár csapatok, éjszakára azonban csak akkor maradnak a gyepeken, ha ott jelentős vízállások alakulnak ki, melyek biztonságot nyújtanak számukra a ragadozókkal szemben – kezdte vízimadarakról szóló ismertetőjét honlapján a nemzeti park.

Mint írják, az időjárás jelentősen befolyásolja, hogy vannak-e vízimadarak a pusztákon, hiszen ha nincs víz, akkor nem látogatják a gyepeket. Viszont, ha a csapadék hatására elkezdenek sarjadnak a füvek, akkor a vonuló vadludak több kilométeres távolságokról is hajlandóak eljárni oda táplálkozni.

A téli pusztákon főleg lúdféléket, főként nagy lilikeket és nyári ludakat lehet látni nagyobb tömegben. Olykor ritkább fajok is vegyülnek közéjük, például vörösnyakú ludak, vetési ludak, tundraludak, vagy kis lilikek. A récefélék azonban csak akkor látogatják a pusztai gyepeket, ha a terület nedves, tocsogós. A tőkés récék mellett csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék is előfordulnak.  

Ismertették, ha kiterjedt vízfelületek vannak a pusztán, akkor a vízimadarak nemcsak enni járnak oda, hanem az éjszakát is ott töltik, ekkor a védett, pusztai terület teljes mértékben betölti természetvédelmi szerepét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában