Bordámát avattak

2024.01.21. 09:48

Mit mutatnak a szőlővesszők? A gyulai nagymester is termést jósolt Ópusztaszeren – galériával

A szőlővesszőket nem károsította a fagy, jó termés várható, feltéve, ha nem lesz túl nagy meleg, és utána rögtön túl nagy hideg – hangsúlyozta a gyulai Lukács Sándor, a Szent Vince Borrend nagymestere, a Békés Vármegyei Lovagi Szék elnöke a Vince-naphoz kötődő szőlővesszővágáson az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton. Az eseményen 14 borrend 118 tagja, illetve családtagjaik jelentek meg, köztük sokan Békésből.

Beol.hu

Hagyományos szertartást tartott a Szent Vince Borrend. Fotó: Imre Péter Géza

A Szent Vince Borrend hagyományosan a Vince-naphoz (január 22.) legközelebb eső szombaton tartja a termést jósló vesszővágás szertartását. Így volt ez most is, ahol két rendes és egy tiszteletbeli, támogató tagot is felvettek soraikba.

A vesszővágásnak 1996 óta helyszíne az emlékpark, Nagy László igazgatósága idején honosodott meg, akit anno borrendi taggá is választottak. A megnyitón rá, valamint a szintén tavaly elhunyt legendás csongrádi borászokra, Gulyás Ferencre és Ungerbauer Györgyre egy perces néma főhajtással emlékeztek a jelenlévők.

– A paraszti lét optimista, ezért ültetünk, ezért metsszük meg a szőlőt. A hagyományok ápolása is feladatunk, és ezt erősíthetjük meg az ilyen találkozókon – hangsúlyozta Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. Gyovai Gáspár, Csongrád szintén borász alpolgármestere azt emelte ki, a rendezvénynek a nemzet egyik legfontosabb történelmi helye ad otthont. Hozzátette: a szőlőtermesztéshez, a borkészítéshez kis megszállottság is kell.

– A szőlő és a bor a honfoglalástól velünk van, akadnak abból az időből származó szakszavaink, és nem véletlen, hogy a Himnuszban is énekeljük, „Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél” – említette köszöntőjében Kertész Péter, az emlékpark ügyvezető igazgatója, akit szombaton támogató tagnak vett fel soraiba a Szent Vince Borrend.

A megnyitó után a 14 borrend tagjai a szegedi tanyához vonultak, az ottani szőlőskertben végezte el Kalmár István hegybíró a vesszővágást. A három levágott vesszőt megvizsgálva Lukács Sándorral együtt jó termést ígért erre az esztendőre, persze ahhoz az időjárásnak is kedvezően kell még alakulnia a folytatásban is.

Ezután a társaság a millenniumi Árpád-emlékműhöz ment, ott tartották meg az új borrendi tagok avatási ceremóniáját. Hunyadvári József, a Szent Vince Borrend gyulai ceremóniamestere ismertette a jelöltek jogait és kötelességeit. Először kérdésekre kellett válaszolni, majd bekötött szemmel kóstolva megkülönböztetni a fehér- és a vörösbort, ezt követte az avatás, a diploma és a névre szóló bor átadása. A már említett Kertész Péteren kívül a békéscsabai és gyulai kötődésű Steigervaldné dr. Hursán Katalin és a komlói születésű, de Szegeden élő Müller László lett a Szent Vince Borrend 395. és a 396. tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában