Megemlékezés

2024.01.13. 11:24

Mínusz 30–35 fokban kellett helytállniuk a kondorosi honvédeknek is

Nyolcvanegy évvel ezelőtt történt a doni áttörés, a második világháború magyar szempontból egyik legtragikusabb eseménye, amely csaknem százezer magyar katona és munkaszolgálatos életét követelte, köztük sok kondorosiét is.

Nyemcsok László

Ribárszki Péter (balra) dr. Szebegyinszki Attila jegyzővel hajtott fejet az emlékműnél

– Ezen, a számunkra kedves, kissé hideg időben talán eszünkbe sem jut az, hogy 81 évvel ezelőtt a Don folyónál több tízezer honvédnek mennyi megpróbáltatást, mennyi szenvedést jelentett a tél – ecsetelte Ribárszki Péter, a város polgármestere a Hősök emlékművénél. – Mi, akik most békében, biztonságban éljük meg a téli mindennapokat, nagyon nehezen tudjuk átérezni azt, mit élhettek át azok a honvédek, akiknek a mínusz 30–35 fokos hidegben kellett helytállniuk egy kimondottan nehéz és tragikus katonai, politikai helyzetben. Próbáljuk a mai napon kicsit beleképzelni magunkat annak az embernek a helyzetébe, aki meg kellett, hogy élje azokat az órákat, napokat, heteket, melyeket az otthonától több száz kilométerre szenvedett el.

Ribárszki Péter kiemelte, az emlékezés ideje erről kell, hogy szóljon. Soha ne feledjük hát doni apáinkat, nagyapáinkat, akik egy szebb, szabadabb magyar jövő reményében indultak el egykor, s a nagyhatalmak őrlő malomkövei között vesztek oda, messze Magyarországtól, távol idegenben. Tisztelet a hősöknek, Isten áldja emléküket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában