Békéscsabai Életműdíj

2024.01.12. 19:50

Mindig a megoldásokat keresi, és többnyire meg is találja

Kétféle ügy létezik. Az egyiknek volt, a másiknak lesz költségvetési vonzata – mondta Tarné Stuber Éva, a polgármesteri hivatal pénzügyi és gazdasági osztályának vezetője, aki a városi közgyűlés egyöntetű döntése értelmében kiérdemelte a Békéscsabai Életműdíjat. Bár szigorú, komoly feladatot lát el, a jókedv, a humor átszövi a mindennapjait. Mindig a legjobbra törekszik, és nem azért tesz valamit, mert azt mondták neki, hogy az a feladata, ugyanis elsősorban saját magának szeretne megfelelni.

Licska Balázs

Tarné Stuber Éva, a városháza pénzügyi és gazdasági osztályának vezetője nemrég érdemelte ki a Békéscsabai Életműdíjat.

Fotó: Bencsik Ádám

– Nagy a pörgés az osztályon az év elején?

– Beléptünk a költségvetés tervezési időszakába. December közepére elkészítettem egy napra lebontott tervezési ütemtervet, megbeszélve a polgármesterrel és a jegyzővel. Sokat és szükség szerint egyeztetünk, ha kell, gepárd, vagyis gyors üzemmódba kapcsolunk, és január 16-ig összejönnek az adatok az intézményektől, a cégektől, az osztályvezetőktől. Úgy gondolom, hogy a költségvetést kell jól megcsinálni, amely utána év közben módosítható, de nagyon fontos, hogy mik a keretek.

– Milyen egy jó költségvetés?

– Amely megfelel a jogszabályi előírásoknak. Jó, ha azok, akik előkészítik és döntenek róla, olyan kereteket, előirányzatokat határoznak meg, amelyek folyamatos működést, illetve annál egy kicsit többet biztosítanak. Egy költségvetés sose lehet tökéletes olyan szempontból, hogy minden igényt kielégítsen, hiszen annyi pénz a nagyobb és gazdagabb megyei jogú városokban sincs. De mindig sikerül Békéscsabán olyan költségvetést letenni az asztalra, amelyből nagyon sok feladat megvalósul. Békéscsaba sok feladatot lát el, kötelezőt és önként vállaltat egyaránt. Ez sokak számára szinte természetes, de nem az, ezért dolgozni kell. A folyamatos működőképesség biztosítása sem természetes, hanem egy feladat, amelyet meg tudunk oldani. 

– Szigorúan őrzi a városi kassza kulcsát?

– Nem csak rajtam múlik. Hiába lennék szigorú, ha a döntéshozók nem lennének azok vagy nem fogadnák el a javaslatainkat. Több évtizedes tapasztalatom alapján tudom, hogy mi a szerepem és hol a helyem. Alapvetően a háttérben dolgozom, előkészítő és végrehajtó szerepet töltök, töltünk be. Ezt pedig szakmaisággal és korrektséggel kell képviselni. Szeretek itt dolgozni, szeretem azt, amit csinálok, és két év vagy két rövidebb időszak sem volt egyforma. Mindig újabb és újabb feladatokat kell megoldani, olyanokat, amilyenekre nem is gondoltam, hogy elő fognak fordulni. Az az érdekes akkor, amikor jön egy feladat, hogy miként lehet azt megoldani. Mindig van javaslatom, és ha az nem megy, akkor keresek egy másikat, ha az sem, akkor egy harmadikat. Azt is szoktam mondani: kétféle ügy létezik. Az egyiknek volt, a másiknak lesz költségvetési vonzata.

– Mindig a legjobbra törekszik?

– Nem azért csinálok valamit, mert azt mondták, hogy az a dolgom. Azért csinálom, mert elsősorban magamnak akarok megfelelni. Bár komoly feladatot látok el, alapvetően jókedvű, humoros vagyok. Szokták mondani, hogy ha mosolygok, akkor rendben van a költségvetés. Erre azt szoktam felelni, hogy az nem biztos, de az igen, hogy rendben lesz. Sokkal könnyebb ilyen mentalitással élni. A nehézségek úgyis jönnek, fontos, hogy az ember értékelje a mindennapokat, és nem kell nagy dolgokra gondolni. Nem optimistának, inkább realistának mondanám magam. Nincsenek nagy célkitűzéseim, csak olyanok, amelyeket valószínűleg elérek, és akkor az milyen jó.

– Mi vitte erre a pályára?

– Véletlenül jelentkeztem a közgazdasági egyetemre. Megnéztem, hogy mi a felvételi, matematika és történelem volt. Nem volt pontos fogalmam arról, hogy mit is kell majd csinálni. Sikerült elég jól, ösztöndíjjal elvégeznem. Aztán, amikor elhelyezkedik az ember, rájön, hogy az, amit tanult, egy alap, de hogy mit kell csinálni, azt majd az adott munkában sajátítja el. Szerencsém volt, hogy olyan munkatársaim, vezetőim voltak, akiktől tanultam vagy irányt mutattak. De számomra soha nem a számok voltak fontosak. A folyamatok érdekelnek, hogy a számok milyen dolgokat oldanak meg, hogy mi az értelmük. És ez a terület erre lehetőséget adott. Lényeges számomra az is, hogy kapcsolatban legyek az emberekkel, noha itt ez nem ügyfeleket jelent, hanem intézményeket, vállalatokat, cégeket.

– Gyorsan elrepült ez a három évtized?

– Meg a négy is. A pénzügyön nincs holtszezon, folyamatosan jönnek a feladatok. Nekem soha nem volt gondom azzal, hogy hány óra van, és hogy mikor mehetek haza. De ez jó, mert inkább legyen sok feladata az embernek, mint hogy ne legyen.

– Hogyan fogadta a Békéscsabai Életműdíj kitüntetést?

– Köszönettel és hálával tartozom azoknak, akik javasoltak, illetve akik aztán ezt a döntést meghozták egyhangúlag. Nagyon sokan megkaphatnák, mert sokan megérdemlik. Én ezt az elismerést azoknak ajánlom, akik az önkormányzat kötelékében pénzügyi területen dolgoznak több évtizede, szintén a háttérben. Sokak munkája benne van abban, hogy rendben mennek a dolgok. Ha sikerült ezt a kitüntetést egy pénzügyi területen dolgozónak megkapnia, akkor az olyan, mintha ők is kapnák, ezért ajánlom nekik.

Utazásokat terveznek

Tarné Stuber Éva 1991 óta dolgozik a polgármesteri hivatalban, és mivel év végén betölti a 65. életévét, leteszi a lantot, tehát a Békéscsabai Életműdíj egy pályafutás lezárását is jelenti. Hangsúlyozta, jó szellemi és testi képességben van – amiért meg is tesz mindent –, és hogy ilyen körülmények között szeretne távozni. Amikor odaér, majd kitalálja, hogy mivel tölti a mindennapokat. Úgy véli, férje ebben is iránymutatója lesz.

Férje, Tar László – aki túl a 70-en is aktívan dolgozik – rendszeresen részt vesz Szlovákiában, Ausztriában golfversenyeken, és ezekre most is sokszor elkíséri hétvégenként. Mint mondta, azok az erényei, tulajdonságai, amelyek a munkában is megmutatkoznak – mint az alkalmazkodóképesség –, otthon is jelen vannak, és értelmesen töltik majd el közösen a szabadidejüket. Az utazások azért is tűnnek kézenfekvőnek, mert két lányuk külföldön él.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában