Honvédség

2024.01.15. 17:45

Kiemelkedő létszámmal indult el az egységes alapkiképzési program Békéscsabán – videóval

Elstartolt az idei év első egységes alapkiképzési program (EAP) kiképzése Békéscsabán, az AB-Expo területén. A Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóaljához az ország minden pontjáról érkeztek jelentkezők. Közel 100 fő vonult be hétfőn reggel.

Dinya Magdolna

Átvették a ruházati felszereléseiket, majd elkezdődött a kiképzés

Fotó: Bencsik Adam

Az első napon a szerződéskötés után az állomány felvette a megfelelő ruházati felszereléseket majd munka-, tűz- és balesetvédelmi oktatásban részesültek. A honvédek egy intenzív, mintegy nyolchetes képzésen vesznek részt, amely során megszerzik az összes szükséges tudást a katonai szolgálat elkezdéséhez. Ezen idő alatt rengeteg gyakorlati tapasztalatot és készséget tudnak elsajátítani, melyeket a későbbiekben is tudnak hasznosítani.

– Az eddigi bevonulásokhoz képest kiemelkedő létszámú jelentkező vonult be a mai napon, főleg Kelet-Magyarország és a Dél-Dunántúl vonzáskörzetéből. Az AB-Expo környékén, az elkövetkezendő időben megnövekedett katonai aktivitásra lehet számítani, ezért kérjük a lakosságot a kellő körültekintésre – nyilatkozta hírportálunknak Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

A kiképzési időszakban az új állomány megismeri a katonai tereptant és a harcászat alapelveit, amelyek segítségével hatékonyan tudnak majd mozogni és elrejtőzni a különböző terepviszonyoknál. Emellett megtanulják a híradó rendszerek és eszközök használatát, a katonai egészségügyi ellátás alapjait, a logisztikai folyamatokat és a műszaki ismereteket. Az alaki foglalkozások során elsajátítják a katonai mozdulatokat és magatartási formákat. A lövészeti alapismeretek megszerzése során pedig megtanulják az egyéni és kollektív lőfegyverek kezelését és karbantartását.

Szilvási Martin az egyik bevonuló elárulta, hogy Csongrád vármegyéből, azon belül Szegvárról érkezett. Felkeltette a figyelmét a különböző plakátok és hirdetések, valamint  barátaitól és ismerőseitől hallotta, hogy lehet jelentkezni katonának. Már nagyon várta ezt a napot és fizikailag is sokat készült rá. Hosszútávú tervei vannak a honvédségben, ahol reméli az egészségügyi végzettségét is tudja majd kamatoztatni.

BA-4792
Fotó: Bencsik Ádám

Az egységes alapkiképzés elméleti és gyakorlati vizsgával zárul, melynek sikeres teljesítése után a honvédek ünnepélyes katonai esküt tesznek, amellyel hivatalosan is csatlakoznak a Magyar Honvédséghez. A megszerzett tudás és képességek birtokában készen állnak arra, hogy szolgálatba álljanak. Lehetőségük nyílik szerződéses vagy tartalékos katonai szolgálat vállalására, ezáltal részt vehetnek a honvédség további műveleteiben és tevékenységeiben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában