Szarvas

2024.01.28. 13:48

Intelligens madarak költöztek a Körösvölgyi Állatparkba

Aki mostanában látogat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjába, az már testközelből találkozhat az állatpark legújabb lakóival. Nemrégugyanis egy szajkó párral bővült a több, mint ötven féle állatfajt bemutató park repertoárja – ismertette a napokban a nemzeti park.

Vásári Erzsébet

Szajkó

Fotó: Bencsik Antal Zsolt/KMNP

A túlnyomórészt rózsaszínes szürkésbarna alapon, égszínkék, fekete, fehér tollazatban pompázó madarak nem csupán szemet gyönyörködtetőek, hanem rendkívül intelligensek is. A népies nevén mátyásmadárként is emlegetett szajkó, Magyarországon legnagyobb számban a középhegységi és dombsági tölgyesekben fordul elő. Az alföldi erdős területek, parkok, kertvárosok szintén alkalmas élőhelyet jelentenek számára. Eurázsia jelentős részén és Észak-Afrikában több alfaja is előfordul. 

A szajkó változatos énekét érdes, nyávogó, fütyülő hangok keveréke alkotja. Kiváló hangutánzó, legtöbbször az ölyv vijjogását hallatja, de más állatok hangját valamint egyéb hangokat is képes utánozni.

Étrendje rendkívül változatos. Igazi mindenevő madár. Rovarokat, magvakat, gyümölcsöket, gerincteleneket, kisemlősöket, madártojásokat, fiókákat egyaránt fogyaszt. Jelentős téli tápláléka a bükk- és tölgymakk, melyeket gondosan elrejt, de nem mindig emlékszik raktárai helyére, így tudta nélkül szerepet játszik az erdők megújulásában is.

Megtudtuk: a Körösvölgyi Állatpark új szajkói ember kézben nevelkedett, szelíd egyedek. Érdemes megtekinteni őket, kicsit elidőzni röpdéjük előtt, ahol talán még páratlan hangutánzó képességeiket is megcsillogtatják majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában