Környezetóvás

2024.01.17. 11:56

Ingyen veszik át a tévét és a gumit a hulladékudvarban Békéscsabán - videóval

Megnyitották szerdán Békéscsabán, a Kétegyházi útról nyíló Bohn Mihály utcában, a kőtörő telep és a Wienerberger gyára mellett a hulladékudvart, ahol térítésmentesen veszik át – háztartási mennyiségben – többek között a kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezéseket, az építési törmeléket, a gumiabroncsokat, a lomokat. A Tappe Kft. üzemelteti a hulladékudvart, amely minden hétköznap és szombaton is nyitva tart.

Licska Balázs

Csiaki Tamás, Molnár Sándor, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonpofit Zrt. általános igazgatója, Holopné dr. Sztrein Beáta, Szarvas Péter és Nagy Ferenc.

Fotó: Fotók: Licska Balázs

– A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tavaly nyáron kezdte meg a hazai lakossági szilárd hulladék kezelését végző rendszer fejlesztését. A cél az, hogy egy átlátható, a környezetet óvó, illetve az európai uniós szabályoknak is megfelelő rendszerben kezelhessék a hazai hulladékot – ismertette Holopné dr. Sztrein Beáta, a szemétszállító cég, a Tappe Kft. cégvezetője. Hozzátette: 2035-re minden EU-s tagállamban el kell érni, hogy a hulladékok 65 százalékát újra feldolgozzák, jelenleg ez az arány itthon 30 százalék körül mozog.

Az elképzelések megvalósítását segítik a lakosság számára nyílt és nyíló hulladékudvarok, és a MOHU azok számát a néhány éven belül országosan jelentősen növeli. Holopné dr. Sztrein Beáta cégvezető elmondta, hogy a Tappe Kft. Békés vármegyében jelenleg kilenc hulladékudvart üzemeltet, és hangsúlyozta, elkötelezett abban, hogy támogassa a MOHU-t a célok elérésében. Amíg korábban voltak korlátozások, immár az ország bármelyik hulladékudvarát igénybe veheti bárki, elegendő magyarországi lakcímkártyával – vagy egyéb, hasonló iratokkal – rendelkezni.

Hulladékká vált gumiabroncsokat is átvesznek Kétegyházi úton.
Fotó: Licska Balázs

 

A békéscsabai hulladékudvarba is jellemzően olyan hulladékok kerülnek, amelyektől sem a rendszeres szemétszállítás, sem a lomtalanítás keretében nem tudnak megszabadulni a helyiek. Itt térítésmentesen átveszik bizonyos mennyiségi korlátozással a háztartásokban életvitelszerűen keletkező elektronikai és elektromos berendezéseket – tévéktől fűnyírókon át a hűtőszekrényekig –, építési törmeléket, elemeket és akkumulátorokat, gumiabroncsokat, lomokat, kiselejtezett ruhaneműket, de leadhatók például az üvegek, a műanyagok, a fémek, sőt a zöldhulladék is.

A Kétegyházi útról megközelíthető hulladékudvar hétfőnként, szerdánként, szombatonként 8 és 16 óra között, míg keddenként, csütörtökönként és péntekenként 12 és 20 óra között érhető el; vasárnaponként pedig zárva tart.

Szarvas Péter polgármester Nagy Ferenc alpolgármester és Csiaki Tamás városüzemeltetési osztályvezető társaságában kereste fel a szerdán megnyílt hulladékudvart. Kiemelte: egy minden békéscsabai számára hiánypótló beruházás valósult meg. Bár eddig is volt hol elhelyezni a veszélyes és nem veszélyes hulladékot a városban, fontos, hogy a szinte minden nap nyitva tartó hulladékudvarban térítésmentesen átveszik a különféle hulladékfajtákat: például a kisebb bontásból származó építési törmeléket, a kiselejtezett bútorokat, elektromos és elektronikus eszközöket, gumiabroncsokat.

– Immár minden feltétel adott ahhoz Békéscsabán, hogy rendezett körülmények között, ne közterületen helyezzék el a hulladékaikat a békéscsabaiak – hangsúlyozta a városvezető, aki bízik abban, hogy mérséklődni fog a közterületre kihelyezett szemét mennyisége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában