Süveg javítás

2024.01.23. 18:05

Immár a megújult kupola pompázik az eleki templom tetején - galériával, videóval

Három hónapnyi felújítás után kedden visszahelyezték az eleki Sarlós Boldogasszony tetejére az épület kupoláját. A történelmi eseményen elhangzott: 120 év után már időszerű volt a süveg javítása, ám a munkálatok ezzel nem fejeződnek be, lévén az egész templomot szeretnék felújítani az elekiek.

Vásári Erzsébet

Mintegy 120 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg az eleki Sarlós Boldogasszony templom rézkupolája, amit kedden emeltek vissza a helyére. A süveget október 19-én emelték le és mintegy 3 hónapnyi munka után foglalta el újra a helyét a templom ékességeként.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a visszahelyezés pillanatait megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hálásak a támogatásért a kormánynak, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárnak. Hozzátette, azért rendkívül fontos a templomok megmentése, mert minden templom egy olyan hely, ahová az emberek a hitüket gyakorolni járnak, ami egyben a jövőnk egyik záloga is. Visszaemlékezett, Békés vármegye második legnagyobb templomának süvegét mintegy 120 évvel ezelőtt újították fel utoljára, akkor a Wenckheim család támogatásával.

Szelezsán György polgármester ismertette: több szempontból is jelentős a rézkupola visszaemelésének napja, aminek egyben szép üzenete is van. Mégpedig az, hogy az elekiek büszkék a történelmükre, büszkén beszélnek a nehézségekkel is teli múltjukról, és büszkén adják át hagyományaikat és értékeiket a jövő nemzedékének. Bíznak abban, hogy a fiatalok szívesen fogadják örökségüket, magukénak érzik a várost, és idővel ők is hozzá tesznek majd az értékekhez, illetve tovább adják azokat.

A polgármester említette, több nagy fejlesztés is megvalósult Eleken az utóbbi időben, építettek bölcsődét, és tavaly adták át az új és korszerű óvodaépületet is. Ezeket egészíti ki a Sarlós Boldogasszony templom felújítása, amivel kapcsolatban nem állnak meg a kupolánál, hiszen azt több ütemben ugyan, de teljes egészében szeretnék restaurálni. A templom felújítását övező összefogást tapasztalva pedig úgy érzi, hogy az minden elekinek szívügye. Szelezsán György elárulta, az idei Eleken a jubileumok éve, hiszen 300 éve telepítették újra a várost, 100 esztendős a Reibel Mihály művelődési ház, és még számos évfordulót ünnepelhetnek majd.

Fazakas Gusztáv plébános elmondta, öröm és hála van a szívében, amiért a Sarlós Boldogasszony templom megújulhat. Hozzátette, az elekieknek és a városból elszármazottaknak is elsődleges otthonuk a település szívében található templom, amely katedrális méretével valóban jól megmutatja Isten és az emberek közötti lerombolhatatlan kapcsolatot.

Teljes egészében megújult a templomsüveg

A plébános visszaemlékezett, amikor október 19-én emelték le a közel 10 tonnás süveget, akkor megszólaltak a harangok, a hagyományok szerint. Majd néhány héttel később a munkálatok során megtalálták benne azt az időkapszulát, amit mintegy 120 évvel ezelőtt, a kupola utolsó felújításakor helyeztek el benne, és dr. Kramp János egykori plébános üzenetét rejtette. Érdekesség, hogy az időkapszulában lévő írás szintén október 19-én lett dátumozva, amit Fazakas Gusztáv Isteni üzenetnek tart.

Megtudtuk, a három hónapos munkálatok alatt teljes egészében eltávolították a korábbi réz borítást, új héjazatot készítettek az új rézlemezek alá, illetve kicserélték a sárgerendákat, részben a császárfát, vagyis a főgerendát, és a csúcsíves gerendákat is teljes egészében . A fa elemeket lekezelték, majd rákerült a héjazatra az új rézborítás, ami önmagában 1 tonnát és 300 kilogrammot nyom. Végül a plébános elárulta: a 122 éves hagymakupolát körülölelő díszítő pántot és a latinkeresztet a gömbbel együtt restaurálták, újra aranyozták, így kerültek vissza a süvegre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában