Orosháza

2024.01.20. 12:42

Emlékmenetük tisztelgés a hősi halált halt magyar katonák előtt - videóval, galériával

Orosháza belvárosában az emberek egymástól kérdezgették: mi ez a sok ember? A sok katona a főutcán, az Árpád-kertben? És kik azok, akik menetüket kísérik? A Don’81- Békés menetszád résztvevői szombaton indultak el a belvárosból, az I. világháborús emlékműtől 29 kilométeres körtúrájukra, így emlékezve a magyar történelem legtragikusabb eseményei közé tartozó, 81 évvel ezelőtt, 1943 januárjában az akkori Szovjetunióban, a Don-kanyarban történtekre, a magyar honvédek hősi helytállására.

Csete Ilona

Az emlékező menet résztvevői tartalékos katonák, kadétok, természetjárók, emlékező polgárok

Fotó: A szerző felvételei

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Vármegyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület nyolcadik alkalommal rendezte meg a Békés menetszázad emlékező menetét, a MATASZ DON 81 Emléktúrát. Antal László hagyományőrző alezredes, a megemlékező menet Békés vármegyei megrendezésének megálmodója és megvalósítója, a Békés menetszázad parancsnoka köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 81 esztendő telt el azóta, hogy 1943. január 12-én Urivnál a szovjet hadsereg sokszoros túlerővel áttörte a 2. magyar hadsereg arcvonalát. A magyar hadsereg a harcok során megsemmisítő vereséget szenvedett el a mínusz 30-40 fokos orosz télben.

– Feladatuk szerint német alárendeltségben 200 kilométer arcvonalat kellett megvédeniük, a kor háborús körülményeinek megfelelő felszerelés és fegyverzet nélkül. A 200 ezer főből álló 2. magyar hadseregből a sebesülteket és fogságba esetteket is beleszámítva majd 100-120 ezer magyar honvéd esett áldozatul a Don melletti ütközeteknek. A gyász ideje lejárt, azonban méltó módon emlékezni hőseinkre soha el nem évülő kötelességünk. Mi, a Magyar Tartalékosok Szövetsége a hozzánk csatlakozókkal együtt most ezt tesszük. Országszerte önkéntes menetszázadok alakulnak, akiknek a tagjai a téli időjárás viszontagságait, terepviszonyait vállalva juttatják kifejezésre tiszteletüket. Megemlékezésekkel, koszorúzásokkal fejezik ki szolidaritásukat a hősi halált halt katonákkal – fogalmazott a megnyitón Antal László.

Antal László hagyományőrző alezredes, a menetszázad parancsnoka ismertette a részleteket

– Tiszteletadás és főhajtás katonáink emléke és helytállása előtt az emlékmenet. Köszönet illeti a szervezőket, hogy a szavak mellett tettekkel is őrzik a második világháború magyar katonáinak emlékét, ápolják történelmi hagyományainkat és köszönöm a menetelőknek, hogy ilyen sokan csatlakoztak a megmozduláshoz, tiszteletüket fejezve ki a Don-kanyarban harcolt, eltűnt, vagy hadifogságban elesett honvédek emléke előtt. A doni csatákat megvívtuk és elveszítettük. A veszteség mérhetetlen és fájdalmas. Mégis azt kérem mindenkitől, hogy az ott harcolt katonákra ne mint áldozatokra, hanem mint hősökre emlékezzünk. Mert azok voltak. A doni hősök példaképek – ezt már Dávid Zoltán polgármester tette hozzá köszöntőjében.

Viczián Zoltán, a civilek túravezetője, a jelenlegi útvonalterv kidolgozója elmondta, ők ötödik alkalommal csatlakoznak az emlékmenethez.

– Minden évben új útvonal bejárását tűztük ki célul. Különlegessége a mai emléktúrának, hogy Orosházán az összes katonai emlékhelyet érintjük. Körtúra a mai, a rajt-cél ugyanez a helyszín. Az útvonal mentén olyan történelmi utazást kapnak a résztvevők, ami így, összegyűjtve sehol fel nem lelhető. A közel 30 kilométer hosszú menet során koszorúkat helyezünk el, megemlékezve és majd 120 mécsest meggyújtva tisztelgünk a hősi halált halt magyar honvédek áldozatvállalása előtt – tájékoztatta a jelenlévőket a túravezető.

Az Árpád-kertben álló I. világháborús emlékműnél koszorúztak, majd elindították a menetszázadot

Iványi László katolikus esperes plébános, Laczki János evangélikus lelkész és Szalkai Róbert református igazgató lelkész ökumenikus áhítat keretében áldással erősítette a túra résztvevőinek a lelkierejét és teljesítőképességét.

Ezt követően Antal László ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter üdvözlő levelét, majd elhelyezték a menetszázad koszorúját az Árpád-kertben álló I. világháborús emlékműnél és ezután elindították a menetszázadot.

Orosháza főutcáján az emlékmenet élére állt az Orosházi Fúvószenekar. Kíséretükkel hagyta el a belvárost a menet és vonult tovább a kitűzött megemlékezési helyekre.

Kétszázan meneteltek majd 30 kilométeren át

A magyar történelem legtragikusabb eseményei közé tartozik az a háborús esemény, ami 81 évvel ezelőtt a Don-kanyarban történt. Minden évben megemlékezik a Magyar Tartalékosok Szövetsége a január 12-én kezdődő támadásról, a honvédek hősi helytállásáról. E kegyelet kiemelkedő jelentőségét az is mutatja, hogy Magyarország honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter külön köszöntő levélben emlékezik meg a hősökről. Az idei menet résztvevői voltak tartalékos katonák, kadétok, természetjárók, emlékező polgárok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában