Békéssámson

2024.01.23. 09:45

Baltazár pótapaként babusgatja Lujzit, a kis kuvaszt

Lujzi, a 3 hónapos kuvasz megérkezett a napokban Békéssámsonba. Kerekes László polgárőr amikor hazatért Maklárról a kölyökkel, bemutatta az olvasóink által is már jól ismert Baltazárnak. S hogy milyen volt az első találkozás? Mindjárt kiderül.

Csete Ilona

Makláron búcsúzott el a tenyésztőjétől Lujzi, már jól érzi magát a sámsoni polgárőrnél, Kerekes Lászlónál. Fotó: Facebook

A fajtamentő-mintaprogram rávilágít arra, hogy ennek a gyönyörű megjelenésű, méltóságot sugárzó kiállású kutyafajtának, a kuvasznak a régi funkcióját, az őrző-védő tevékenységét a 21. századi körülmények között is kiválóan lehet használni. Ennek a keretében érkezett Békéssámsonba 2022 augusztusában, 8 hetesen Baltazár. Az Agrárminisztérium támogatásával vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ). Békés vármegyében a sámsoni befogadó polgárőr gazdi, Kerekes László foglalkozik a napjainkban már 2 évesre cseperedett kutyával. A sok tanulás, tapasztalás, a sok szolgálatban eltöltött idő alkalmassá teszi arra Baltazárt, hogy levizsgázzon és hivatalosan is járőrkutya legyen. Hírportálunk egyébként többször hírt adott a jó idegrendszerrel rendelkező, hol falunapokon, vagy rockkoncerteken megjelenő kuvaszról.

Becsületes és hivatalos nevén Nádas Kincse Lujzi még inkább hasonlít egy hófehér szőrgombócra, mint egy tekintélyt magának kikövetelő kuvaszra.

Amikor a tenyésztője, a Makláron élő Kovácsné Horváth Angéla kiválasztotta az alomból Lujzit, Kerekes Lászlónak elmondta, ez a kis huncut, játékos kislány volt a legmotiválhatóbb. S hogy ez miért fontos?

– Lujzi január 15-én volt 3 hónapos, Baltazárétól teljesen eltérő vérvonallal. Baltazár mint pótapa, úgy viselkedik Lujzival. Amióta a kölyök a kapun bejött, dédelgeti. Köztudottan nagyon jó idegrendszere van Baltazárnak. Éjszaka is meglestem őket, összebújva aludtak. 

Az ezüstkoszorús mestertenyésztő elmondta, milyen táplálkozási szokásai vannak a kölyöknek. Oltásokat kap még, egyelőre nem viszem ki az utcára – tette hozzá az új gazdi.

– Míg Baltazár járőrkutya, szolgálati kutyaként dolgozik mellettem, addig Lujzi dolga majd nagykutya korában a személykeresés lesz. A Földön Égen Mentőcsapathoz viszem kiképzésre. Személykeresésre nagy az igény, kevés a környéken az erre alkalmas kutya. Motiválható a kislány. A tenyésztője elmondta, játékokkal, jutalomfalatokkal ebben nagyon kiváló Lujzi – mesélte Kerekes László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában