Koszorúzás

2024.01.29. 15:27

A málenkij robotra elhurcolt 17 békésire emlékeztek

Szombaton délután arra a többségében német származású békésire emlékeztek, akiket 1945 januárjában „málenkij robotra”, vagyis „egy kis munkára” hurcoltak el a Szovjetunióba.

Papp Gábor

A főtéren emlékeztek.

Fotó: Janos Gazso

A programot a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte meg ebben az évben is, amely a főtéren emlékhelyet is létesített a 17 békés emlékére, akik megtapasztalták a szovjet kényszermunkatáborok (Gulag) világát. A megemlékezésen részt vettek a Békés vármegyei németek lakta települések német önkormányzatainak képviselői, valamint Kálmán Tibor polgármester is.

Megemlékező beszédet mondott Mucsi András képviselő, aki kétnyelvű, magyarul és németül elmondott beszédében kiemelte, fontosak az emlékhelyek, mert nem szabad engedni, hogy feledésbe merüljenek a 20. század borzalmai. A szovjet Vörös Hadsereg a 0060. számú hadparancsában rendelte el, hogy a német nemzetiségű magyar állampolgárok, férfiak esetében 17-45 év között, a nők esetében 18-30 év között kötelesek munkára jelentkezni. A málenkij robot egy eufemisztikus kifejezés, mert a „kis munka” több éves, borzalmas körülmények között végzett kényszermunka volt a Szovjetunióban. Békésről 17 embert vittek el munkára, akik ugyan német nemzetiségűek voltak, de többségükben beolvadtak a magyarságba és németül sem tudtak. A származásuk volt a „bűnük”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában