Gyula

2023.12.23. 10:03

Visszatért Erkel Ferenc aranykoszorúja

A különleges emléket az elmúlt időszakban a Magyar Géniusz Vándorkiállítás részeként több hazai településen, Kecskeméten, Gyulán, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Egerben és Szekszárdon tekinthették meg az érdeklődők.

Papp Gábor

Forrás: BMH

A fürdőváros a második állomása volt a tárlatsorozatnak. A kiállításra hatvanhét vidéki múzeum 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgyat kölcsönzött. Az aranykoszorút tavaly március 10-én szállították el az emlékházból és néhány nappal ezelőtt került vissza a kiállításba. A szállításhoz külön dobozt készítettek az aranykoszorú méretére.

Mint arról korábban hírportálunkon is írtunk, a 14 karátos színaranyból készült, gyémántokkal ékesített babérkoszorút 1888-ban adományozta a nemzet Erkel Ferencnek ötvenéves karmesteri jubileumára.

A különleges tárgyat Bartsch Gusztáv ötvösmester készítette, és 1907-ben Erkel Rezső hagyta a múzeumra, ami kalandos körülmények között a második világháborút is átvészelte, így az aranykoszorú nemcsak pénzben kifejezhetetlen értéke miatt, de még a története okán is különleges. A városi legenda szerint a gyulai múzeum értékes tárgyait a város 1944-es szovjet megszállásakor a városházára menekítették.

Bár a szovjet katonák a páncélszekrényt felfeszítették, s annak tartalmát magukkal vitték. A színarany koszorút tartalmazó cipősdobozhoz azonban – amely nem fért be a trezorba, emiatt azt a páncélszekrény tetejére rakták – nem nyúltak a katonák. Az ócska skatulya fel sem tűnt a megszállóknak, a hallatlanul értékes ereklye így maradt meg érintetlenül a gyulai múzeum tulajdonában.

A koszorú egyébként több mint fél kiló színaranyból készült, és ahogy írtuk, értéke felbecsülhetetlen. A különleges tárgyat 30 millió forintra biztosították. Sokáig egy bank trezorjában őrizték, néhány éve az Almásy-kastély időszaki kiállításában láthatták az érdeklődők, majd átkerült a zeneszerző gyulai szülőházában, az Erkel Emlékházban kialakított kiállítás tárgyai közé, és most újra ott látható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában