Ünnepi nyitás

2023.12.21. 14:54

Pénteken újranyit a Százéves cukrászda Gyulán - galériával

Megtörtént a gyulai Százéves cukrászda felújításának műszaki átadás-átvétele, így a patinás hely, a város egyik legkiemelkedőbb turisztikai attrakciója pénteken ismét megnyitja a kapuit a vendégek előtt.

Papp Gábor

Dr. Kovács József és dr. Görgényi Ernő

Fotó: Lehoczky Péter

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) egymilliárd forintot nyert komplex turisztikai fejlesztésre, amiből megvalósult a Nagyváradi úti kerékpárút kialakítása, illetve a Százéves cukrászda és Ladics ház felújítása – közölte a projekttel kapcsolatban megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, karácsonyra így kinyit a Százéves cukrászda, ami sok embert érint, hiszen a város egyik legjelentősebb turisztikai attrakciójáról van szó, ami helyi szinten is népszerű.

– A vendégek körében 2016 óta végzett felmérések szerint az idelátogató turisták körülbelül 70 százaléka felkeresi – fogalmazott. – A Százéves Cukrászda, ahogyan az a 2015-ös örökségvédelmi kutatásból is kiderül, korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb, emeletes polgárháza, melynek homlokzattagozódása 100 százalékig megmaradt. Az ingatlan az 1801-es tűzvész után, 1801 és 1803 között épült.

Kitért arra, hogy 2004 óta Balogh László cukrászmester és cége üzemelteti a Százéves cukrászdát, ami rendkívül elismert a gasztronómia területén.

– 2018-ban és 2020-ban is bekerült a legjobb tíz vidéki cukrászda közé a Dining Guide étteremkalauzban – fogalmazott. – A kritikusok szerint a Délalföld legjobb cukrászdája, és a vidéki Magyarország legrégebbi és eredeti berendezéseivel folyamatosan működő cukrászdájaként ismert, amelyet 1840-ben nyitottak meg.

Mint elmondta, a Ladics-ház és a Százéves cukrászda felújításának költsége meghaladta a 784 millió forint. A kormány pedig a teljes projektre biztosított egymilliárd forintot megemelte közel 100 millió forinttal, amivel a városi saját források jelentős részét megtérítette. Felelevenítette, hogy a vállalkozói szerződést június 13-án írták alá, akkor átadták a munkaterületet és mostanra, rekordidő alatt elkészültek a munkálatok.

– Komplex beruházásról van szó, amelynek részeként az épület fennmaradása szempontjából létfontosságú állagmegóvási munkákat is elvégeztek – tette hozzá, majd kiemelte, a cukrászda belső terében ugyanakkor korábban is kifogástalan enteriőr fogadta a látogatókat Balogh Lászlóéknak köszönhetően.

A fejlesztés során felújították, kívülről szigetelték a pincét. A hatvanas években épített újabb épületet részben elbontották, és korszerű, új kétszintes épület került az Esze Tamás utcai szárny helyére. A földszinten megmaradt a működő cukrászda, a vizesblokk átkerült a felújított földszintes épületrészbe, és egy üvegfallal határolt folyosón lehet megközelíteni. Az eredeti helyiségméretet visszaállították, aminek köszönhetően megnőtt a vendégtér mérete.

 

Az új épületben kapott helyet az új vizesblokk, a személyzeti kiszolgálás. Az emeleten az előző évtizedek téves beépítéseit eltávolították, az eredeti alaprajzi elrendezést visszaállították, a tetőszerkezetet javították, szigetelték, a teljes fedést, héjazatot és bádogozást cserélték, az emeleti szint akadálymentesítése a folyosó végén elhelyezett lift segítségével valósult meg. a folyosóvéghez kapcsolódva kialakítottak egy vizesblokkot, ezzel a szint önálló használatának lehetőségét megteremtve. A kapualjban keretszerkezet nélküli edzett üveg bejáraton lehet az udvart megközelíteni.

 

A Százéves cukrászda regényes története
Dr. Kovács József országgyűlési képviselő megerősítette, a Százéves cukrászda turisztikai szempontból kiemelkedő jelentőségű, szinte valamennyi, a városba látogató turista felkeresi. Mint mondta, tervezője és építője id. Czigler Antal, építtetője pedig Trachberger János nyugalmazott főhadnagy és felesége Dank Anna voltak. A földszinten már 1803-ban keleti csemege és édességüzlet üzemelt, míg a cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester.

Felelevenítette, Salis András 1841-ben vette feleségül Reindhardt János németgyulai cipész lányát, akinek rokona, Reinhardt József 1854-ben átvette a cukrászdát. Reinhardt József 1887-ben bekövetkezett halála után özvegye, Kontúr Róza vezette tovább az üzletet 1900-ig. Segédje, Balaskó Béla 1900 és 1907 között vitte tovább a hagyományokat. Az ő segédje, Lázár János 1907 és 1924 között gondoskodott a Reinhardt Cukrászda hírnevéről, majd özvegye, Lázár Jánosné 1947-ig működtette tovább. Ekkor szintén segédjének, János Imrének adta át az üzletet egészen 1984-ig. Nem lévén leszármazottja 74 éves korában eladta a városnak és azóta önkormányzati tulajdon. 1952-ben nevét megváltoztatták Százéves Cukrászdára.

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában