Pisztolyok és kurtályok dörrentek

2023.12.31. 16:45

Ostorok rittyentésével búcsúztatták az óévet a betyárok a Kondorosi Csárdánál – galériával

Beck Zoltán 1989-ben Békéscsabán megjelent, Adjon Isten minden jót ez új esztendőben… – Ünneplő népszokások Békés megyében című könyvének indító gondolata jegyében telt az idén a kondorosi csergetés vasárnap a Kondorosi Csárda melletti téren. „A népszokások tanítanak és összetartanak bennünket. Megismerésük és velük való élésünk közösségformáló erő; bennünk történő megújulásuk jövőbe mutathat.

Nyemcsok László

A Békés Vármegyei Körösök Völgye Vitézi Bandérium Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjainak kezdeményezésére szervezték meg a rendezvényt.

Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Vármegyei Körösök Völgye Vitézi Bandérium Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjainak kezdeményezésére megrendezett, immáron hagyományos esemény rövid köszöntéssel, népi rigmussal kezdődött. Ezután a himnuszt énekelték el a résztvevők, majd ideillően jött a csattanó, hiszen az érces torkok énekszava után az ostoroké volt a főszerep.

– Szilveszter napján kürtszóval, ostorok rittyentésével, csergetéssel köszöntötték gazdáikat a pásztornépek. Ezt idéztük most is fel – hangsúlyozta Lischka Gábor, a vitézi bandérium alapító tagja. – Mivel pedig a jelenlévők egytől egyig hatóságilag is „kurrentáltatott” betyárok, lőfegyverek – úgy, mint pisztoly és kurtály – dörrenéseivel tettük hangossá a Békés vármegyei város emblematikus terét. Így búcsúztattuk a megjelent közönséggel együtt az óévet, és köszöntöttük az újat.

Lischka Gábor a kurtályt bemutatva elmondta, rövid, puskához hasonlatos tűzfegyver, a huszárságot szerelték fel vele, és akár vágtában is megtöltötte a gyakorlott lovas katona.

A csergetésen látszott az egyesület tagjain, hogy összetartó, egymást ismerő emberek mind. Ahogy elmondták, számvetés is volt ez az alkalom, hiszen 2023-ban jó párszor összefutott a társaság az ország számos helyén betyártalálkozókon, hagyományőrző rendezvényeken. Hiszen legyen szó pásztorról vagy betyárról, mind büszke, és egészségesen kevély ember. A szép nőt, a jó bort és portékát szereti. A rendezvényen az ostorral való bánást is összeméregették, mint egy igazi betyártanyán, ahol, és ahogyan gyakoroltak, edzették magukat elődeik e tudományban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában