Támogatás

2023.12.14. 16:34

Mentálisan sérült fiataloknak segítenek az új békéscsabai házakban

Megközelítően egymilliárd forintos támogatást nyert el egy Európai Unió által finanszírozott pályázaton az Új Jövő Alapítvány, amely a jövőben 42 személy – 18-40 éves, enyhe és középfokban mentálisan sérült fiatal – számára ad esélyt önálló életvitelt lehetővé tévő, de segítőkkel is ellátott, családias, modern békéscsabai házakban.

Szegfű Katalin

Herczeg Tamás, Tira Rozália és dr. Bódi Beáta vágta el a szalagot.

Fotó: Bencsik Ádám

A projekt zárórendezvénye csütörtökön zajlott le. A rendezvényen dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte, hogy ebben a projektmegvalósításban a gondoskodó, gondviselő magyar állam mutatja meg magát, hiszen a kormányzat a munkához való egyenlő hozzáférés esélyének kialakítására törekszik, bevonva a munka világába a hátránnyal élőket is. A támogatott lakhatás pedig az első lépés az önálló élethez, a munkavállaláshoz – mondta el az igazgató asszony. Hozzátette, hogy a támogatott lakhatáshoz jutó fiatalok hozzátartozóiban lehetnek kétségek ugyan, ám tudniuk kell, hogy ezekben a házakban szeretteik felügyelet mellett ugyan, mégis nagyfokú önállósággal élhetnek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a projektzáró rendezvényen arról szólt a megjelentekhez, hogy a pályázatból megvásárolt négy ingatlan felújítása, modernizálásra és akadálymentesítése rekordidő alatt valósult meg, és a központi épület impozáns kialakítást nyert. A képviselő hangsúlyozta, hogy ez a projekt 20 fővel növeli az alapítvány munkatársi körét, tehát munkahelyeket teremt a vármegyeszékhelyen.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere levelében elismerését és köszönetét fejezte ki az Új Jövő Alapítványnak azért az elkötelezett munkáért, melyet a fogyatékossággal élő személyek között, a társadalomba való visszailleszkedésük érdekében végez. A polgármester kiemelte a támogatott lakhatásban élő fiatalok közösségi életét, azokat a programokat, melyek révén egymáshoz és a társadalom egészéhez kapcsolódnak.

– Látjuk, hogy az alapítvány által nyújtott szolgáltatásokra egyre nagyobb szükség van Békéscsabán, így ez a pályázat hiánypótló – fogalmazott Szarvas Péter.

Tira Rozália alapítványi kuratóriumi elnök, az Új Jövő Szociális Szolgáltató Centrum intézményvezetője elmondta, hogy a támogatott lakhatási rendszerüket három újonnan megvásárolt, modernizált, akadálymentesített és energiatakarékosan fenntartható békéscsabai ingatlanban 24 fővel bővítik, és máris nagy igény mutatkozik a helyek iránt. Emellett fogyatékossággal élők nappali ellátását, támogató szolgáltatást és házi segítségnyújtást is biztosítanak januártól, valamennyi területre 50-50 fős keret áll rendelkezésre. A csabaiak szolgálatába a felsorolt szociális ellátásokkal az Új Jövő Szociális Szolgáltató Centrum központi helyén, a Jókai utca 49. szám alatt állnak.  

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők átvonultak a mindössze pár száz méterre lévő, Szigetvári utca 31/1. szám alatti, idén megvásárolt és rekordidő alatt felújított ingatlanhoz, ahol négy szobában nyolc fiatal töltheti majd az életét támogatott lakhatásban. A tágas és komfortos, modern kialakítású és felszereltségű, kétszintes, három fürdőszobás, akadálymentesített ingatlanban két mozgáskorlátozott személynek külön lakrész áll a rendelkezésére. A parkosított udvaron közös étkezésre és grillezésre is mód nyílik majd, hasonlóan a többi házhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában