Betegforgalom

2023.12.05. 14:00

Megnőtt a légúti fertőzések száma Békésben

Az őszi-téli hónapokban a hűvös, nyirkos időjárásnak köszönhetően megnőtt az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók száma. Az elmúlt napokban, hetekben Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos is tapasztalta saját praxisában a betegforgalom növekedését.

dr. Nagy Szilvia

A tünetek különböző súlyosságúak lehetnek: egyre többen keresik fel orvosukat.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– A tünetek különböző súlyosságúak lehetnek. Néha csak egyszerű nátha, megfázás észlelhető, máskor influenzaszerű tünetek alakulnak ki magas lázzal, fejfájással, elhúzódó száraz köhögéssel, fáradékonysággal, izom- és ízületi fájdalmakkal. A legsúlyosabb esetekben olyan szövődmények léphetnek fel, mint például a tüdőgyulladás, a szívizomgyulladás vagy az agyvelőgyulladás. Ez főleg az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti és minden esetben kórházi kezelést igényel – mondta el Dr. Sonkoly Iván. 

A békéscsabai háziorvos hozzátette, akut légúti fertőzést számos kórokozó idézhet elő, így például az influenzavírus, az RSV vírus, a koronavírus vagy a számos egyéb náthavírus valamelyike. Csupán a tünetek alapján nem mindig lehet megkülönböztetni a különböző eredetű fertőzéseket.

– A tesztelés hasznos lehet, bár a teendőket kevésbé befolyásolja, mert minden esetben fontos az elkülönítés és a tüneti kezelés. Inkább járványügyi szempontból van jelentősége. Az aktuális helyzetre az NNK mintavételi adataiból és a szennyvízvizsgálatokból tudunk következtetni; a legfrissebb adatokból azt látjuk, hogy influenzavírust még nem mutattak ki, viszont a covidfertőzés gyakori, szerencsére többnyire enyhe lefolyással. Főként a fiatalabb korosztályokat érinti. Az influenzajárvány kialakulása a következő hetekben várható – részletezte. A szakember hangsúlyozta, influenzaszerű tünetek esetén mindenképpen otthon kell maradni, hogy elkerüljük mások megfertőzését. 

Pihenés, bő folyadékfogyasztás mellett házilag is alkalmazható tüneti szerek használhatók (lázcsillapítók, köptetők, toroköblögetők, orrcseppek, vitaminok). Lehetőség szerint érdemes elvégezni a gyógyszertárban kapható Covid-gyorstesztet, az esetleges koronavírus-fertőzés kizárására. Súlyosabb vagy elhúzódó tünetek esetén telefonon fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, aki tanácsot ad és megteszi a szükséges intézkedéseket.

– Antibiotikum használatára legtöbbször nincs szükség, mivel ezek a vírusra nem hatnak, és felesleges használatuk növeli a rezisztencia kialakulásának veszélyét. Elhúzódó esetben orvosi vizsgálat alapján kerülhet sor az antibiotikum alkalmazására, amennyiben bakteriális szövődmény gyanúja merül fel – fűzte hozzá.

A szabályok betartása és a vitaminpótlás is fontos

Dr. Sonkoly Iván elmondta, a légúti fertőzések megelőzésére a járványos időszakban ugyanolyan szabályok betartására van szükség, mint amilyeneket sajnos megismertünk és begyakoroltunk a korábbi Covid-hullámok idején: maszkviselés, távolságtartás, zsúfolt helyek kerülése. Emellett fontos az immunrendszer erősítése egészséges táplálkozással, testmozgással, C és D vitaminpótlással. 

– A vitaminok önmagukban ugyan nem védenek meg a fertőzéstől, de javítják az ellenállóképességet. Az influenza elleni védőoltások már  megkezdődtek a háziorvosoknál, az oltás beadása kiemelten ajánlható az időseknek, a krónikus betegeknek, a várandósoknak és azoknak, akik munkájuk kapcsán fokozott fertőzésnek vannak kitéve – tette hozzá az orvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában