Ínyencségek

2023.12.01. 16:39

Második körben értékelték a kiváló mézeket Gyulán - galériával

Megtartották az év kiváló magyar méze verseny második körös zsűrizését pénteken Gyulán, a Békés Megyei Méhész Egyesület székházában – tájékoztatta lapunkat Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés vármegyei szaktanácsadója, a Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál egyik főszervezője.

Papp Gábor

A zsűri számos szempontot értékelt munkája során

Fotó: Kiss Zoltán

A rangos megmérettetésre idén közel négyszáz, egészen pontosan 398 mintát küldtek be a méhészek az ország egész területéről, az első körös zsűrizésből 48 minta jutott tovább. A mézeket ezután laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, amelynek részeként azok víz-, a pollen- a glükóz- és fruktóz-, illetve HMF-tartalmát elemezték.

Pénteken pedig öt szakemberből álló zsűri értékelte a mézeket, amelynek során vizsgálták a tisztaságot, a víztartalmat, a jellemző színt, a méz fajta szerinti illatát, az íztisztaságot, a csomagolást, valamint a harmóniát, illetve az összbenyomást egyaránt. Az eredmények alapján megválasztották az egyes kategóriák győzteseit, illetve Az év kiváló magyar mézét. 

A szervezők ebben az évben is hét kategóriában várták a nevezéseket, és eszerint repcemézeket, vegyes virágmézeket, akácmézeket, hárs- és selyemfűmézeket, napraforgómézeket, egyéb fajtamézeket, valamint mézkészítményeket értékelt a zsűri.

 

A verseny eredményhirdetését jövő szombaton, december 9-én, 15.30-tól tartják a gyulai Vigadóban, az említett Gyulai Méz és Mézeskalács-fesztivál keretében. A kétnapos rendezvénysorozat december 8-án, pénteken kezdődik majd, és számos érdekességgel, lovagrendek felvonulásával, méhészeti vásárával, előadásokkal várják az érdeklődőket.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában