Kitüntették az agrárminisztert

2023.12.09. 20:53

Gyékényesi nyári virágméz kapta a fődíjat a gyulai fesztiválon – galériával

Kihirdették Az év kiváló magyar méze verseny eredményeit a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál részeként szombaton délután a fürdővárosi Vigadóban. Az elismerést ebben az évben a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze érdemelte ki. Az eseményen Göndöcs Benedek Méhészetért emlékéremmel ismerték el dr. Nagy István agrárminisztert.

Papp Gábor

Gyulán tartották a méhészek seregszemléjét, jobbra dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő polgármester.

Fotó: Kiss Zoltán

Az eredményhirdetés nyitóakkordjaként, illetve az ünnepség alatt többször a PowerBeat ütőegyüttes adott műsort, illetve átadták a Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérmet.  Dr. Nagy István méltatását Hajdu Tibor, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke ismertette. A laudáció végén kiemelte, az idei Göndöcs Benedek Méhészetért Emlékérmet a magyar méhészetért tett vitathatatlan érdemeiért dr. Nagy István agrárminiszter, méhész vehette át. 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében elmondta, dr. Nagy István a mai napig nem szakadt el a termelő tevékenységtől, a mai napig gyakorló méhész és a kertészetben egyéb munkákat is folytat. 

– Mindannyiunk számára biztató, hogy egy olyan miniszter áll az agrárügyek élén, aki a mai napig gyakorló gazdálkodó – tette hozzá. Hangsúlyozta, nagyon lényegesnek tartják, hogy Gyulán, Göndöcs Benedek egykori városában adták át az elismerést, aki annak idején nagyon sokat tett a méhészetért.

Beszédében felelevenítette, pontosan 140 éve annak, hogy a városban először rendeztek méhészeti seregszemlét Magyarországi Méhészek II. Vándorgyűlése néven, melynek programját akkor is méhészeti kiállítás tette teljessé. Az akkori rendezvény főszereplője, Göndöcs Benedek volt, aki a város országgyűlési képviselőjeként is tevékenykedett.

– Göndöcs Benedek nélkül Gyula városa nem lehetne az, ami – emelte ki, majd szólt a neves személyiség településért tett munkájáról.

Hozzátette, az említett vándorgyűlést követően 125 évvel, 2008 telén egy újabb, a méhészet szempontjából kiemelt esemény történt Gyulán. 

– Első alkalommal rendezték meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amely egy civil kezdeményezésből alig egy évtized alatt a térség legfontosabb, illetve legnépszerűbb szakmai találkozójává nőtte ki magát, és komoly turisztikai vonzerőre is szert tett – részletezte. – A rendezvény keretében szervezett mézversenyt még a rossz emlékű COVID-járvány sem tudta legyőzni. A fesztivált ugyan ki kellett hagyni 2020-ban és 2021-ben is, de a megmérettetést akkor is megtartották.

Hozzátette, 2021-ben és 2022-ben is rekordot döntött a nevezések száma. 

– Az idei év ugyan nem tudta tetőzni a tavalyit, de így is a megmérettetés történetében a második legtöbb, közel négyszáz minta került a zsűri elé – sorolta. – A számok bizonyítják, hogy a verseny az évek alatt Magyarország legrangosabb mézversenyévé nőtte ki magát. Az itt elért szép eredmények erősítik a fogyasztók bizalmát, hozzájárulva ezzel a mézek marketingjéhez is. Kifejtette, a szervezők idén is hét kategóriában osztottak ki első, második és harmadik díjat, Az év kiváló magyar méze pedig a kategóriagyőztesek közül került ki.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elsőként szintén dr. Nagy István munkásságáról szólt, aki – mint kiemelte – lehetőségeihez mérten mindent megtesz a méhészekért.  A versenyről elmondta, idén a legtöbb nevezés a vegyes virágméz kategóriájában érkezett. Az OMME elnöke részletesen szólt a többkörös zsűrizés menetéről, az érzékszervi zsűrizésről, a laboratóriumi értékelésről, majd a végső döntést meghatározó csúcszsűrizésről.

– Sajnos értékesítési problémával küzd az ágazat. A rendezvény, a mézverseny pedig éppen az eladást segíti – fogalmazott. – A program jelentős lépés, hogy a méhészek megmutassák magukat a magyar piacon.

Az év kiváló magyar méze verseny eredményei kategóriánként

Az év kiváló magyar méze

Az év kiváló magyar méze elismerést a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze érdemelte ki.

Akácmézek kategóriája

1. Ballér Méhészet (Somogyjád)

2. Bene Méhészet (Sajóvámos)

3. Gazsó Imre (Jánossomorja)

Repcemézek kategóriája

1. Tojzán Zoltán (Pécsvárad)

2. Nagy István János (Szeghalom)

3. Vizi Dániel (Jászberény)

Vegyes mézek kategóriája

1. Pálfy-Oszkó Méhészet – nyári virágméz (Gyékényes)

2. Bodnár Méhészet – virágméz (Váckisújfalu)

3. Dian Richard (Csővár)

Fajtamézek kategóriája

1. Hanzel Róbert – hársméz (Kaposmérő)

2. Tojzán Zoltán – hársméz (Pécsvárad)

3. Nagy József – hársméz (Fácánkert)

Egyéb fajtamézek kategóriája

1. Gulyka László – ámorméz (Szolnok)

2. Vidók Méhészet – gesztenyeméz (Szakmár)

2. Baksai Zoltánné – mézharmatméz (Mezőberény)

Napraforgómézek kategóriája

1. Ludman Anita (Náduvar)

2. Bagó István (Lajosmizse)

3. Görcsös Norbert (Encs)

Különleges mézek

1. Szomor Balázs - propoliszos krémméz (Kiskőrös)

2. Lehoczki Dávid – lépes akácméz (Varsány)

3. Tóth János – citromfüves akácméz (Mikepércs)

Innovatív méhészeti különdíjat vehetett át pillemézéért Farkas Róbert, Harsányból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában