Felhívás

2023.12.20. 12:55

Az állat nem ajándék: ÁllatSTOP-ot kér az Orpheus Állatvédő Egyesület

Karácsonyra állatSTOP-ot kérnek az állatvédők. Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után gyakran unott teherként az utcára kerülnek, ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület Karácsonykor ÁllatSTOP-ot kér a lakosságtól a felelős állattartás érdekében.

Gyemendi Réka

Karácsony az Orpheus Állatvédő Egyesületnél

Fotó: Állatvédő Egyesület

Az adventi vásárlási lázban sokan azon gondolkodnak, hogy élő állattal lepik meg szeretteiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak, ennek megoldása pedig a tudatos vásárlói szokások érvényesítése.

Az állatvédők egy videóval is próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

www.youtube.com/watch?v=bmsh3FuZTs

Szinte minden házi kedvencként tartott állat (kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal) megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Ahogy az Orpheus Állatvédő Egyesület írja, gyakori, hogy a megajándékozott az állat tartási körülményeit nem ismeri, nem tudja, hogy milyen alapvető dolgok szükségesek hozzá.

Habár az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak, az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka vagy tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Sajnos az is gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan pedig a gyorsan megunt állatoktól különböző módokon próbálnak szabadulni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában