Elismerések

2023.12.15. 15:46

Átadták a Békés Vármegye Agráriumáért kitüntető díjakat Kondoroson

A Békés Vármegye Agráriumáért elismerést több kategóriában adták át pénteken Kondoroson, a művelődési házban. Szántóföldi növénytermesztésben Isztin Ferenc; állattenyésztésben Marossy Gábor; kertészetben Valler Attila; agrárinnováció, környezet- és természetvédelemben a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.; agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában Magyarné dr. Knap Diána; élelmiszeripar-gasztronómia területén pedig dr. Erdélyi István kapta a rangos díjat.

A kondorosi díjátadón (balról) dr. Rákóczi Attila, Magyarné dr. Knap Diána, Valler Attila, Marossy Gábor, Erdélyi István, Asztalos Gábor, Szlovák Norbert, Isztin Ferenc és Kozsuch Kornél

Fotó: Lehoczky Péter

Az agrárium az a terület, ahol a legmarkánsabban tetten érhető a hagyományok és az innováció szoros kapcsolata. A sikeres földművelés, állattenyésztés, az élelmiszeripar, a vidékfejlesztés mind a mai napig komoly szakismereteket igényel. Ennek a tudásnak a java részét évezredek óta a gazdák egymást követő nemzedékei adják tovább. Többek között ezt hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója és Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ Békés vármegyei elnöke.

Fontos, hogy az agráriumban dolgozók élő példákat lássanak

A NAK elnöksége, valamint a Békés Vármegyei Kormányhivatal 2022-ben közös határozatával döntött a „Békés Megye Agráriumárért” elismerő oklevél alapításáról, valamint annak adományozásáról. Ezáltal is nagyra értékelik és megbecsülik a kitüntetetteknek a Békés vármegyei agrárium szolgálatában, fejlődésének elősegítésében, előmozdításában, értékeinek megőrzésében kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységét. Ennek megfelelően, Békés vármegye agrárgazdaságának széles struktúrájához igazodva az elismerést több kategóriában határozták meg.

Kozsuch Kornél a kondorosi díjátadón elmondta, nagyon fontos, hogy az agráriumban dolgozók élő példákat lássanak, kik azok, akik munkájukkal, tudásukkal, teljesítményükkel kiemelkedtek, kiemelkednek. Dr. Rákóczi Attila szólt arról, a gazdákat a végtelen munkabírás és az örök derűlátás jellemzi a a nehéz időkben is. A „semmiből” is értéket teremtenek, és a gazdálkodás csínját-bínját átadják a következő generációknak.

Szántóföldi növénytermesztésben Isztin Ferenc, a dombegyházi Agrár Zrt. tulajdonosa érdemelte ki a  díjat. Szerencsés embernek vallja magát, mivel a szakmája egyben a hobbija is, szabadidejében szívesen foglalkozik a növénytermesztéssel, természetjárással, vadászattal. Három gyermek édesapja, büszke arra, hogy mindkét, nagyobb gyermeke követi  hivatását, agrármérnökként végeztek, és a legkisebb gyermeke is ebben a szellemben, a föld és az állatok szeretetében nevelkedik.

Sertések után szarvasmarhákra váltott

Az élelmiszeripar-gasztronómia területének díjazottja, dr. Erdélyi István Irányítása alatt a Gallicoop Zrt. Szarvason Magyarország első számú pulykaintegrációja lett. Ez köszönhető az általa képviselt konzervatív üzletpolitikának, aminek lényege a folyamatos fejlesztés minimális eladósodással. Szarvas városában a Gallicoop Zrt. mintegy ezer munkavállalónak ad megélhetést, emellett a pulykanevelésben és hizlalásban dolgozó további több száz család is megbízható partnerként tartja számon a vállalatot.

A következő díjazott, az újkígyósi Marossy Gábor 2017-ben úgy határozott, hogy befejezi a sertéstenyésztést, amihez a telepen kialakult PRRS betegség, és a sertés kitartóan gyenge, hullámzó ára is szerepet játszott. Ezután úgy döntöttek testvérével, hogy húshasznú szarvasmarha-tenyésztésbe fognak. Először 25 francia pedigrés charolais tenyészüszőt és egy tenyészbikát vásároltak. Jelenleg a telepen 70, A3-as (tenyésztésre javasolt) nőivarú egyed és szaporulata van. A pedigrés üszőket szinte teljes egészében tenyésztésbe állítják, a tenyészbikákat pedig értékesítik.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. hitvallása: Tradíció és innováció, nemzeti hagyomány és modern gazdálkodás. Ők érdemelték ki agrárinnováció, környezet- és természetvédelemben a Békés Megye Agráriumáért kitüntetést idén.

Tavaly Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztése valósult meg Mezőhegyesen, 81 új gép beszerzésével így 5171 hektáron vált lehetővé az öntözés, mely a legkorszerűbb technológiákhoz igazodva, akár változó vízmennyiség kijuttatására is alkalmas, így az öntözővíz-felhasználás hatékonyabbá vált. Öntözhető területeiket eddig teljes egészében a hibridkukorica vetőmagtermesztés foglalta el, azonban a projekt megvalósulásával az állattenyésztési ágazat igényeit is jobban el tudják látni, ezáltal kompenzálva a tenyészidőszakban manapság jellemzően kevesebb mérhető csapadékot, melynek eloszlása is igen kedvezőtlen.

A helyben termelt és készített árukat népszerűsíteni

Agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője vehette át pénteken az elismerést. Munkabírása, dinamikája, szintetizáló képessége, valamint a munkaközösség kiemelkedő irányítási-vezetési képességei szakmailag, emberileg is érdemessé teszik, hogy a Békés Vármegye Agráriumáért elismerő oklevélben részesüljön.

Valler Attila a kertészeti tevékenységéért vehette át a Békés Vármegye Agráriumáért kitüntetést. 2018-tól kezdődően az általuk termelt alma és más gyümölcsfélék árusítása mellett a helyi termelők kiváló minőségű termékeinek kiskereskedelmével is foglalkoznak. Minden erejükkel igyekeznek a helyben termelt és készített árukat népszerűsíteni, a rövid ellátási lánc fontosságát erősíteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában