Gyerekház

2023.12.08. 06:30

A tanoda a gyerekek második otthona Battonyán

A mezőkovácsházi járásban egyedülálló a gyerekház (0-3 éveseknek) és a nagyobbaknak a tanoda - mindkettő sikeresen működik Battonyán. Szükség van erre az ellátási formára, az elmúlt sok év is ezt bizonyítja. Éppen a folytatáshoz szükséges sikeres pályázat hírére várnak a helyiek.

Csete Ilona

Szerveznek közös szabadidős programokat a tanodában

Amit a családban nem kap meg egy fiatal, a hiányzó jó mintát s gyakorlatot, azt igyekszik pótolni, kiegészíti a Napfény Tanoda. Korobán Éva, a Számíthatsz Ránk Egyesület vezetője mesélt munkájukról, a 2012 óta működő tanodájukról, ahova napi rendszerességgel járnak hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos élethelyzetükhöz segítséget igénylő fiatalok.

Jó, hogy a tanodának nagy az udvara

Akkor, 2012-ben a battonyai önkormányzat sikerrel pályázott és létrejött a Napfény Tanoda. A folytatás érdekében pályázott 2014-ben a Számathatsz Ránk Egyesület. Az újabb támogatási időszakra is beadták a pályázatukat, 2017-ben viszont csak áthidaló pályázattal, összefogással, társadalmi munkában tudták életben tartani e jó kezdeményezést. Idén decemberben is reménykednek a battonyaiak a sikeres folytatásban, pályázatuk elbírálása most van folyamatban.

– Karácsonyra reméljük, megérkezik a jó hír. Van két főállású dolgozónk, ahogy nekünk, nekik se mindegy, lesz-e munkájuk. Nagyon reménykedünk – tette hozzá Korobán Éva.

– Harminc fővel dolgozunk, arra kapjuk a finanszírozást, 33-34 fiatalunk van, közöttük több a várólistás. A fiatalok zöme, 70 százalékuk gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetük miatt számukra ez a tanoda nagyon fontos hely. Az önkormányzat biztosít ingatlant. Éves szinten méltányos bérleti díjat kér a Damjanich utcai házért, mi cserébe rendben tartjuk. Ez az épület kiváló nekünk, nagy nappalija van, konyhája, irodája, számítógépes terme, fürdőszobája, a mosdók, az emeleten a fejlesztő foglalkozásoknak helyet adó kisebb szobák jól kiszolgálnak bennünket.

Viszik kirándulásokra is a battonyai gyerekeket. Fotó: Facebook

– Tehetséges, nehéz sorsú gyerekek járnak hozzánk - nem a házi feladatokat csinálják, elmaradásukat igyekszünk felzárkóztatni – folytatta a civilek vezetője. – Matematika, magyar nyelvi, informatika tananyagban tudunk segíteni. Alsósokkal, felső tagozatosokkal foglalkoznak a  szakemberek, de a szabadidős tevékenységeket is megtöltjük tartalommal. Kapnak a fiatalok uzsonnát, pénteken főzünk, karácsony közeledtével töltött káposzta készül, majd sütnek bejglit is – mesélte a mindennapok jó gyakorlatait az egyesület vezetője.

Kirándulnak, táboroznak, sok a  közös élmény

A tanodában igyekeznek a hagyományápolás jegyében is sok hasznos tudást, gyakorlati ismeretet átadni a fiataloknak az év minden napján. Van nagy udvaruk, jó időben is családias a légkör, kinti, benti elfoglaltságot, játéklehetőséget találnak a tanodás gyerekeik. 251 napot nyitva vannak. 

Nyáron 10 órától 18 óráig fogadják a gyerekeket, s viszik őket kirándulni, táborozni. Első osztályostól akár 22 éves koráig élvezheti a tanodai életformát a battonyai fiatal, ha tanuló, vagy résztvevője az utógondozásnak. Vannak nagyobbak, akik a tanodában töltik a közösségi szolgálatot, visszajárnak felnőttként, és sokat segítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában