Európai Hulladékcsökkentési Hét

2023.11.22. 14:30

Piacoztak a kétegyházi iskolások - videóval

A békéscsabai piacon kezdték szerdai napjukat a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola harmadikosai.

dr. Nagy Szilvia

Lesték a helyi portékát a diákok. Fotó: Für Henrik

A gyerekek teljes hete a csomagolásmentes életmódról szól, ugyanis Csákvölgyi Erika testnevelővel csatlakoztak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. A pedagógus-asszisztens elmondta, bízik abban, hogy az általa kidolgozott  „ÉLJ ÖKOSAN – Low Waste Living jógyakorlat” és a gyerekek üzenete sok emberhez eljut.

– Csomagolásra szükségünk van a termékek, árucikkek minőségének, biztonságának megőrzéséhez, szállítás során a védelméhez, illetve fontos szempont élelmiszereknél az eltarthatóság is. Ezen a héten kolléganőmmel, Siposné Isztin Magdolnával azt mutatjuk meg a diákoknak,  hogy a csomagolás lehet minimális, környezetbarát, nem kell, hogy a bolygó állapotának romlását jelentse – foglalta össze Csákvölgyi Erika, aki a piacnapra gyümölcshálót, szatyrot is készített tanítványaival. 

– Megtanultuk a japán kendős csomagolás technikáját, készítettünk sütőtöklekvárt, házi tésztát, sőt öntöttünk natúr szappant is. Az iskolában plakátokkal, dekorációkkal hívtuk fel a figyelmet a hulladékcsökkentésre. Csapvíz-kampányt is hirdettünk, csütörtökön teát főzünk és száműzzük az egyszer használatos műanyagokat – részletezte.  

Miközben a piacon telepakolták idényzöldségekkel, gyümölcsökkel a zöldszatyrokat, kimérették a sajtkészítéshez szükséges házi tejet, Becsey Dorka elmondta, otthonaikban csomagolási hulladékot is kellett gyűjteniük. 

– Rengeteg lett, akkor döbbentünk rá, mennyi szemét marad az áruk után: ásványvizes, üdítős flakonok, nejlonszatyrok, cukros, kekszes zacskók. Felnőttként is óvni fogom a környezetet, majd visszagondolok erre a hétre és elmesélem mindenkinek a tapasztalataimat – összegezte. Felsorolta a szappankészítés lépéseit is; glicerines alapot kevertek, amit megszíneztek, illóolajoztak, majd hagytak állni a formákban. Örömmel tette hozzá,  jóságpontot is kapnak, amit majd az iskolai karácsonyi vásáron beválthatnak. 

Csumpilla Csabának a sütőtöklekvár készítése tetszett legjobban, elmesélte, nagymamája is mindig tesz el meggyet, cseresznyét, savanyúságot, az üvegeket így újrahasznosítja. A csapat bízik abban, hogy Csákvölgyi Erika jógyakorlatát idén is jelölik az EWWR nemzetközi díjra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában