Szemle

2023.11.15. 11:57

Összegyűjtöttük a legfrissebb békéscsabai híreket

Nincs ideje mindent elolvasni, de szeretne tudni arról, mi minden történt Békéscsabán? Ne keressen tovább, itt mindent megtalál!

Gyemendi Réka

Ismét elhiztuk a legfrissebb csabai híreket

Forrás: shutterstock

Békéscsabai hotel lett idén az ország kedvenc kerékpárosbarát szolgáltatója
A békéscsabai Arcanum Hotel lett idén Magyarország kedvenc kerékpárosbarát szolgáltatója – írták a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) Facebook-oldalán, ahol egy közönségszavazást követően dőlt el a nyertes kiléte. Mint ismertették, a szálláshely Az év kerékpárútja, a Wenckheim turista- és kerékpárút közvetlen szomszédságában található. A hírt Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka is megosztotta közösségi oldalán, gratulálva a sikerhez az Arcanum Hotel csapatának.

Hazatért Békéscsabára a 101-es zászlószalag 
Győzelem, dicsőség legyen velünk – ez olvasható azon az alapvetően piros, ám arannyal ékesített zászlószalagon, amely a 101. békéscsabai gyalogezred lobogójához tartozott. A császári és királyi 101. gyalogezredet 140 éve állították fel, a zászlószalagot 130 éve létesítették és szentelték fel, a katonák pedig az első világháborúból 1918. november 16-án, azaz 105 éve érkeztek vissza Békéscsabára. Ennek állítanak emléket a zászlószalag bemutatásával, amely a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából két hétig, november 26-ig tekinthető meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. 

Rendhagyó tárlattal ünnepelték a lengyel függetlenség napját Békéscsabán
Nemcsak a magánéletben, hanem a színpadon is egy párt alkotott a lengyel Jan Kiepura és a magyar származású Eggerth Márta. Róluk szól a Szerelem a színpadon című kiállítás, amely hétfőn nyílt meg Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban a lengyel függetlenség napja alkalmából a helyi lengyel nemzetiségi önkormányzat és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület rendezvényén. A Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület elnökhelyettese, Huszárné Nagy Zsuzsanna ismertette, hogy 1918-ban 123 év után ezen a napon nyerte vissza függetlenségét Lengyelország, majd november 11-e 1937-ben lett nemzeti ünnep. A náci megszállás, aztán a kommunizmus idején csak illegálisan ünnepelhették a lengyelek, a nemzeti ünnepet 1989-ben állították vissza. A világhírű tenor, Jan Kiepura és Eggerth Márta kapcsolatáról, házasságáról és pályafutásáról szóló, Szerelem a színpadon című kiállítást a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója, Balázs István nyitotta meg.

Terelt útvonalon közlekedik néhány buszjárat csütörtökön Békéscsabán
Csütörtökön 10 és 12.30 óra között Békéscsabán rendezvény miatt lezárják a Szabadság teret, ezért a járatok terelt útvonalon közlekednek. Mint a Volánbusz oldalán olvasható, a  7F, 17V, 74A, 74B járatokat érinti a változás. Kimaradó megállóhely: Szabadság tér, legközelebbi megállóhely: Haán Lajos utca. A Kórház megállótól 10 órakor induló 17M járat változatlan útvonalon közlekedik, a menetrend szerint, 10:06-kor érinti a Szabadság tér megállót. 

Nemi erőszakkal vádolta élettársát Békéscsabán
Hamis vád bűntette miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján 1 év 3 hónap időtartamú végrehajtandó börtönbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélt előkészítő ülésén a Békéscsabai Járásbíróság egy 38 éves, büntetett előéletű pilisi nőt, aki élettársát szexuális erőszak elkövetésével vádolta meg hamisan. A nő visszaesőnek minősül, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős börtönbüntetését tölti, illetőleg két további büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben rablás bűntette és lopás vétsége miatt Budapesten és Debrecenben.

E-fociztak a csabai könyvtárban
Negyedik alkalommal rendezett virtuális futballbajnokságot a Békés Megyei Könyvtár szombaton, az intézményben található Gametérben. Az e-foci bajnokságon tizenkét fő vett részt, a programot pedig vigaszágas mérkőzések is színesítették. Ahogy közösségi oldalukon beszámoltak róla, a végső összecsapáson Máté győzedelmeskedett, akinek személyében új versenyző lett a könyvtár virtuális focibajnokságának győztese. A második helyen Péter végzett, míg a harmadik helyezett Kevin lett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában