Ünnepség

2023.11.09. 18:58

Orosházán 25 éve működik a német nemzetiségi önkormányzat

1998. november 12-én alakult meg a német kisebbségi önkormányzat Orosházán. 25 év csak egy homokszem a világtörténelemben, de az önkormányzat tagjai számára jeles dátum. S azóta is mozgalmasan telnek az évek, változik körülöttük a világ, változnak a tagok, a feladatok. Közösen tekintettek vissza az elmúlt időszakra meghívott vendégeikkel csütörtökön délután, a városházán.

Csete Ilona

Az elnök visszatekintésében a 25 év történéseiről beszélt A szerző felvétele

Orosháza A jubileum mindig egy jó alkalom arra, hogy visszapillantsunk arra, amit tettünk, és új célokat tűzzünk ki a jövő számára – ez az invitáló és inspiráló megfogalmazás az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívóján szerepelt. Visszalapozta a naptárt elnökük, dr. Abonyi Lajos. Felelevenítette, mi minden történt 1998-ban, a választásokon, kik voltak az akkori önkormányzati tagok (Quincz Zsolt, dr. Formann István, Wittman Edit, dr. Erostyákné dr. Pászti Erzsébet, dr. Abonyi Lajos), s mi volt a céljuk.

Dr. Abonyi Lajos fogadta az érkezőket a városházán

– Bemutassa és terjessze a magyarországi németek kultúráját, hagyományait és megőrizze a magyarországi németség identitását. Ez egy kísérlet volt egy olyan magyar városban, amelyben a németségnek háttere, gyökerei nem voltak. Számunkra a kitörési pont, a bázis az oktatás lett. Ezen a területen kezdtünk dolgozni. Úgy tűnik, a Békés vármegyei 10 német nemzetiségi önkormányzat közül egyedüliként az orosházi építkezett így, eredményeire sokan felfigyeltek. Azóta hagyományokat teremtettünk, kapcsolatokat építettünk, fogadtunk 18 nagykövetet Orosházán, minden évben megrendezzük a német kultúra hetét – sorolta működésük néhány állomását az elnök.

Az iskolák felé fordulva sikerként könyvelik el, hogy elsőként a gimnáziumban jelent meg a nemzetközi nyelvdiploma, majd az általános iskolában. Ehhez kellett önkormányzatuk és annak a kapcsolatrendszere. A nagykövetségekkel való együttműködés, a közös programok, a vármegyei és országos rendezvényekbe való bekapcsolódás napjainkban is sok feladatot ró a tagokra (dr. Abonyi Lajos, Quincz Zsolt, Császár Péterné).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában