Év Természetfotósa 2023

2023.11.10. 12:15

Megörökítette az orosházi természetfotós a pillanat csodáját: meteor húzott el az üstökös mellett

Az Év Természetfotósa 2023 pályázat díjátadójára hivatalos volt az orosházi Palcsek István is. A Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében tartották a díjátadót szerdán. Az idei évben 4 képét kiválasztották, hármat díjaztak is. A számára legkedvesebb képe első helyezett lett a Kezünkben a Föld kategóriában.

Csete Ilona

Első lett nem mindennapi képével.

Az idén 31. alkalommal kiírt pályázatra 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől. A fotók között vannak nagyon izgalmas, jól elkapott és elgondolkodtató pillanatok is.

A  fotón a feleségével együtt láthatóak a NEOWISE üstökös és egy nem várt gyönyörű meteor társaságában Fotó: Palcsek Istvan

Az orosházi Palcsek István természetfotós sikereiről korábban is beszámoltunk, hiszen akkor is beválogattak tőle több fotót. Most újabb díjakkal gyarapodott a gyűjteménye. Közösségi oldalán így fogalmazott: 

,,Az általam készített fotón a feleségemmel együtt vagyunk láthatóak a NEOWISE üstökös és egy nem várt gyönyörű meteor társaságában. Annak, hogy ez a kép megszülethetett, csak nagyon-nagyon sok nulla után következő szám tudná kifejezni az esélyét. Többször fényképeztem a szabadszemmel is látható NEOWISE üstököst 2020 júliusában. A házassági évfordulónk napján pedig megkértem a feleségemet, hogy tartson velem, készítek egy képet magunkról az üstökössel együtt. Így hát az exponáláshoz rádiós távkioldót használtam, mivel az enyhe teleobjektívvel (90 mm) szerelt gépvázat a nyitott rekesz miatt több mint 100 méteres távolságra kellett elhelyeznem magunktól ahhoz, hogy minden éles legyen a felvételen. Az expozíciós időt 3,2 másodpercre állítottam és éppen a gomb lenyomása utáni pillanatban egy szép meteor húzott el az üstökös mellett. 

– Utólag láttam meg, hogy a sötétben kissé rosszul állítottam be a képkivágást a keresőben, ami végül szintén nagy szerencse volt, hiszen így jutott hely a váratlanul felbukkanó meteornak. Rögtön tudtam, hogy sikerült egy megismételhetetlen képet készítenem. Igazi égből érkezett ajándék volt ez nekünk.,,

Palcsek István, aki a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre, hírportálunknak elmondta, nem minden áron akar helyszínt, s témát találni.

– Szemlélődve figyelem a bennünket körülvevő világot. Tisztelem a természetet, betolakodó soha nem szeretnék lenni. Ha fotózok, akkor is tiszteletben tartom a ,,szereplőimet,,, a felröppenő, vagy a tollászkodó madarakat, vagy a csendesen legelésző gulyát, vagy a szélfútta puszta élővilágát. Legtöbbször már előre van egy fejben elképzelt, megálmodott képem. Később pedig ezt igyekszem megvalósítani, ami ha sikerül, akkor úgy érzem alkottam valamit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában