Év Természetfotósa 2023

2023.11.10. 12:15

Megörökítette az orosházi természetfotós a pillanat csodáját: meteor húzott el az üstökös mellett

Az Év Természetfotósa 2023 pályázat díjátadójára hivatalos volt az orosházi Palcsek István is. A Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében tartották a díjátadót szerdán. Az idei évben 4 képét kiválasztották, hármat díjaztak is. A számára legkedvesebb képe első helyezett lett a Kezünkben a Föld kategóriában.

Csete Ilona

Első lett nem mindennapi képével.

Az idén 31. alkalommal kiírt pályázatra 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől. A fotók között vannak nagyon izgalmas, jól elkapott és elgondolkodtató pillanatok is.

A  fotón a feleségével együtt láthatóak a NEOWISE üstökös és egy nem várt gyönyörű meteor társaságában Fotó: Palcsek Istvan

Az orosházi Palcsek István természetfotós sikereiről korábban is beszámoltunk, hiszen akkor is beválogattak tőle több fotót. Most újabb díjakkal gyarapodott a gyűjteménye. Közösségi oldalán így fogalmazott: 

,,Az általam készített fotón a feleségemmel együtt vagyunk láthatóak a NEOWISE üstökös és egy nem várt gyönyörű meteor társaságában. Annak, hogy ez a kép megszülethetett, csak nagyon-nagyon sok nulla után következő szám tudná kifejezni az esélyét. Többször fényképeztem a szabadszemmel is látható NEOWISE üstököst 2020 júliusában. A házassági évfordulónk napján pedig megkértem a feleségemet, hogy tartson velem, készítek egy képet magunkról az üstökössel együtt. Így hát az exponáláshoz rádiós távkioldót használtam, mivel az enyhe teleobjektívvel (90 mm) szerelt gépvázat a nyitott rekesz miatt több mint 100 méteres távolságra kellett elhelyeznem magunktól ahhoz, hogy minden éles legyen a felvételen. Az expozíciós időt 3,2 másodpercre állítottam és éppen a gomb lenyomása utáni pillanatban egy szép meteor húzott el az üstökös mellett. 

– Utólag láttam meg, hogy a sötétben kissé rosszul állítottam be a képkivágást a keresőben, ami végül szintén nagy szerencse volt, hiszen így jutott hely a váratlanul felbukkanó meteornak. Rögtön tudtam, hogy sikerült egy megismételhetetlen képet készítenem. Igazi égből érkezett ajándék volt ez nekünk.,,

Palcsek István, aki a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre, hírportálunknak elmondta, nem minden áron akar helyszínt, s témát találni.

– Szemlélődve figyelem a bennünket körülvevő világot. Tisztelem a természetet, betolakodó soha nem szeretnék lenni. Ha fotózok, akkor is tiszteletben tartom a ,,szereplőimet,,, a felröppenő, vagy a tollászkodó madarakat, vagy a csendesen legelésző gulyát, vagy a szélfútta puszta élővilágát. Legtöbbször már előre van egy fejben elképzelt, megálmodott képem. Később pedig ezt igyekszem megvalósítani, ami ha sikerül, akkor úgy érzem alkottam valamit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában