Békéscsaba

2023.11.24. 19:35

Megjelent az első magyar könyv, a Budai krónika új kiadása

Idén ünnepeljük a magyarországi nyomtatás 550. évfordulóját, ugyanis ekkor jelent meg az első magyar könyv, a Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). A jeles évfordulóról az Országos Széchenyi Könyvtár is megemlékezett.

Gyemendi Réka

Fotó: Gyemendi Réka

Rendezvénysorozatot szerveztek, külön honlapot hoztak létre a jeles alkalomból, illetve megjelent a kötet hasonmás kiadása, a Budai krónika 550 példányban. Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa pedig vállalta, hogy végigjárja az országot és valamennyi vármegyei könyvtárban előadást tart. A kiadványt, illetve a 15. századi könyvnyomtatás történetét pénteken mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban.

Az előadás előtt Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója felidézte, Európában Johannes Gutenbergnek köszönhetően indult el a nyomdászat a 15. században. Találmánya később egész Európában ismertté vált, így természetesen Magyarországra is megérkezett. Hess András nevéhez köthető a nyomdászat meghonosítása hazánkban, hiszen 1473-ban publikálta az első magyarországi nyomtatott könyvet, a Budai Krónikát. Az igazgató hozzátette, a békéscsabai nyomdászat idén 150 éves, 1873-ban nyitotta meg Dobai János a nyomdáját Békéscsabán, a mai Munkácsy Mihály Múzeum mellett.

Farkas Gábor Farkas a fiatal nyomdász tanulóknak tartott előadásában hangsúlyozta, Gutenbergnek több mint öt évszázaddal ezelőtt ugyanolyan problémákkal, kihívásokkal kellett megküzdenie, mint a mai nyomdászoknak. Kiemelte, hogy öt olyan elem van, ami akkor és most is elengedhetetlen egy kiadvány sikeréhez: egy jó kézirat, egy jó nyomda és nyomdász, egy bőkezű mecénás, egy piac, ahol értékesíteni lehet, és a legfontosabb, az olvasók. 

Farkas Gábor Farkas felidézte, Hess András egy olyan könyvet akar nyomtatni, amely minden magyar ember számára kedves és szívderítő. 

A Budai Krónika új kötetéből a Békés Megyei Könyvtár is kapott egy példányt, ami mostantól bárki számára elérhető az olvasóteremben. Emellett egy hatórás, részekre bontott hangoskönyv is készült, ami az egyik legismertebb zenei alkalmazásban hallgatható meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában