Új tarifák

2023.11.06. 19:20

Kötelező biztosítás: A váltáshónap azokat érinti Békésben is, akik 13 éve nem cseréltek autót

Elindult az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) váltáshónap, amelyben idén csaknem 850 ezer gépjármű, köztük mintegy 450 ezer személygépkocsi tulajdonosa, üzembentartója érintett – írja a kreszvaltozas.hu.

Nyemcsok László

Fotó: Shutterstock

Békési István békéscsabai biztosítási szakember elmondta, minden gépjármű-tulajdonosnak érdemes figyelemmel kísérni szerződésének az évfordulóját.

– Tapasztalatom szerint sokan csak akkor szembesülnek a biztosítási díjuk emelkedésével, amikor az adott biztosító már a fizetési felszólítást küldi ki – ecsetelte Békési István. – Pedig a biztosítóknak kötelességük időben kiküldeni (amit meg is tesznek) az új biztosítási időszakra vonatkozó bonus-malus fokozatot, illetve a biztosítás úgynevezett „indexált" díját! Ha valaki nem foglalkozik a kiküldött értesítéssel, akkor az azzal jár, hogy az évfordulótól számított 30 napon belül már nem tudja felmondani a szerződését, és nem tud a számára kedvezőbb díjon új biztosítást kötni.

A díjemelés mértéke 10–15 százalék körül alakul

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az év végi időszakban 80 ezer szerződésváltásra számít. Tájékoztatásuk szerint az új tarifákat idén is legkésőbb november 2-áig hirdethette ki az érintett 12 biztosító. Az ezt követő kampányidőszakban egy hónapja van az év végi évfordulóval rendelkező ügyfeleknek arra, hogy a piacon elérhető lehetőségeket összehasonlítsák a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal. Ez utóbbit a biztosítónak november 11-éig kell megküldenie postai úton, e-kommunikációs szerződés esetén pedig e-mailben. A meglévő szerződést december 1-jén éjfélig lehet felmondani.

Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke jelezte: a növekvő káresetszám és a magasabb szervizköltségek miatt a legtöbb autós díjemeléssel szembesül majd, amelynek átlagos mértéke 10-15 százalék között lehet. Így az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja a személygépkocsiknál 36-38 ezer forint körül várható.

Az év egyéb időszakaira vonatkozó kgfb-átlagdíj jelenleg 54 ezer forint körül van. Az év végi váltók átlagdíja ennek csaknem harmadával kevesebb, aminek oka elsősorban az érintett járműpark speciális összetétele. Az év végi kampány ugyanis az idősebb, 2010 előtt vásárolt autókra vonatkozik. Ezek üzemeltetőinek csaknem 95 százaléka a legkedvezőbb, B10-es bónuszfokozattal rendelkezik, míg a teljes állománynak alig több mint harmada tartozik a legkedvezményesebb körbe.

Békésben folyamatosan nőtt a gépkocsik száma

Aki a váltás mellett dönt, annak december 31-éig van lehetősége az új kötelező biztosítás kiválasztására, a FBAMSZ ugyanakkor javasolja, hogy azt a meglévő szerződés felmondásával együtt intézzék az érintettek. A szövetség felidézte: az autósok 2010 előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani. Így 2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre közölték, a közúti forgalomban résztvevő jármű ellenőrzésekor a biztosítási fedezet fennállását az ellenőrzésre jogosult hatóság a kötvénynyilvántartónál elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel ellenőrzi.

Érdekes adalék a témához, hogy miként változott a személygépkocsik száma Békésben. Míg 2000-ben a számuk 75 166, addig 2010-ben 95 802, 2020-ban 119 935, 2022-ben 124 935 volt a KSH adatai szerint. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában