Zöld infrastruktúra fejlesztés

2023.11.26. 18:23

Gyermekkacajjal telt meg a nagyszénási park és a játszótér - galériával

Fergeteges családi délelőtt tette emlékezetessé a nagyszénásiak számára a Zöld infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt átadását vasárnap délelőtt. Megtelt a Nagyszénási Kulturális Központ minden helyisége, szólt a zene, lehetett alkotni, arcfestőkkel szépítkezni csillogósan. Mesebeli karakterekkel találkoztak a kicsik, szívesen fotózkodtak, pózoltak, ha azt hallották: csíííz!

Csete Ilona

Családi nap keretében birtokukba vették a gyerekek a megújult központi parkot, a játszóteret

Fotó: Für Henrik

Az önkormányzat 2022-ben vissza nem térítendő támogatást nyert a TOP Plusz Élhető települések című felhívás Zöld infrastruktúra fejlesztése Nagyszénáson elnevezésű pályázaton. A vasárnapra hirdetett családi programon kiderült, mire használták fel a majd 200 millió forintot a település központi parkjának több pontján.

Az ünnepségre a település minden részéből érkeztek családok sétálva, babakocsit tolva, kerékpárral, autókkal. A gyerekek a játszótér láttán nagyon izgatottak lettek, mindegyikük azt kérdezte: mikor próbálhatják ki a mászókákat, a hintákat...

Nyemcsok János polgármester köszöntőjében arra emlékeztetett: már nagyon várta felnőtt és gyermek egyaránt ezt a pillanatot. Gyermeknap ez a javából, kicsit megkésve ugyan, de a végeredmény láttán elégedettek lehetnek a megújult központi tér leendő használói.

FH_7789
Egyedülálló digitális eszközökkel is felszerelték a szénási parkot.

– Azon túl, hogy építettünk egy hagyományos játszóparkot, a környékünkön talán egyedülálló digitális eszközökkel is felszereltük ezt a teret, ami nemcsak a gyerekek, kamaszok, fiatal felnőttek szórakozását, hasznos időtöltését szolgálja, hanem valamennyi korosztályét. Van egy könyvcserét szolgáló szekrény is, aminek a célja, hogy a már nem használt könyveket elhozva másoknak örömöt szerezhessünk, mi pedig kiválasszunk onnan másikat – fogalmazott a megnyitón Nyemcsok János. A polgármester arról is beszélt, hogy most, novemberben nem látszik, de ha kitavaszodik, az idén telepített növények (több mint 70 féle)  megmutatják pompás színeiket. A zöldített, hangulatos park fáinak árnyékában jólesik majd megpihenni.

– Azért, hogy egy település lakói közösségként tudjanak működni, kellenek közösségi terek. Ez ilyen lett, kérem, éljenek a lehetőséggel, használják kedvükre. És védjük, óvjuk is meg az itt kialakított értékeinket – tette hozzá a település vezetője.

Ezután Nyemcsok János bejelentette, hogy posztumusz díszpolgári címet adományozott a képviselő-testület Kiss Györgynek, a díjat unokája vette át az ünnepségen.

FH_7917
A Cheese fotósaroknál a szénási gyerekek és a mesebeli karakterek is örömmel fotózkodtak

A folytatásban Berta János, Jimmy bohóc invitálta az egybegyűlteket egy vidám sétára a művelődési ház körül: a testület tagjai Nyemcsok János vezetésével miután elültettek egy emlékfát, a beruházás látványos elemeit vették birtokukba kicsik és nagyok. Megnézték az úgynevezett interaktív szigeteket, amik segítenek megismerni a település történetét és értékeit.

A játszótéren kültéri eszközök kaptak helyet. Izgalmas színfoltja a térnek a napelemes okospad, az interaktív információs torony és egyéb interaktív játszóeszköz; a már említett könyveknek a cserebere szekrény.

A parkba telepítettek fákat, cserjéket, évelő növényeket, kihelyeztek utcabútorokat. Van akadálymentes parkoló. A gyerekek azonnal birtokukba is vették a csúszdás mászóvárat és a játszótér valamennyi elemét, hintáit.

Kiss György

Nagyszénás díszpolgára lett Kiss György

Posztumusz díszpolgári címet kapott Kiss György. A szénásiak közösségi terének avatásán adták át az elismerést, hiszen Gyuri bácsi is ebben a szellemben élte az életét, igazi közösségi ember volt.

Munkásságáról, élete alakulásáról a polgármester osztott meg néhány gondolatot a hallgatóság előtt. Széles látókörrel rendelkező embernek nevezte Gyuri bácsit, aki nyitottságával, sokszínű érdeklődésével vonzotta maga köré a szénásiakat. Nevéhez fűződik az 1975-ben megalakított csillagászati szakkör (ma már a csillagda is az ő nevét viseli). Örömmel adta át a tudását másoknak. Neki volt köszönhető, hogy Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, 1986-ban ellátogatott Nagyszénásra. Ő hívta meg Zombori Ottó csillagászt is. Azon fáradozott, hogy a Dél-Alföldön kialakítson egy tudományos központot, ezt a törekvését napjainkban a Mira Csillagászati Egyesület folytatja.

Kiss György szeretett fotózni, írt verseket, szervezett kirándulásokat s mindezek mellett Nagyszénás krónikása volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában