Békéscsaba

2023.11.11. 12:23

Görög hangulat költözött a Lencsési Közösségi Házba

Görög hangulatot csempésztek a Lencsési Közösségi Házba azzal a kiállítással, amely pénteken nyílt és november 27-éig tekinthető meg az intézményben.

Licska Balázs

Kovács Emil Lajos, a tábor művészeti vezetője nyitotta meg a kiállítást, mellette Takács Péter, a közösségi ház igazgatója. Fotó: Licska Balázs

Egy 12 napos alkotótábort szerveztek augusztus végén, szeptember elején a görögországi Evia szigetén, amelyen 54-en vettek részt, köztük harminc képzőművésszel. A tábor alatt rengeteg mű született, és a Lencsési Közösségi Házba 17, többek között békéscsabai, gyulai, tatabányai, kecskeméti, budapesti, kolozsvári, szatmárnémeti alkotó vitte el a tárlat kapcsán mintegy félszáz festményét.

A kiállítás megnyitóján a szatmárnémeti Kovács Emil Lajos, a tábor művészeti vezetője elmondta, hogy a csaknem két hét alatt rengeteget kirándultak, amelyek során vázlatok és fotók készültek, és a mondhatni lopott időben, a szálloda teraszán vagy a hotelszobákban alkottak. A visszaút kalandos volt, mivel pont árvíz sújtotta Görögországot, így ezer kilométeres kerülővel jutottak haza.

Takács Péter, a közösségi ház igazgatója kiemelte, hogy 1991-ben alapította a város az intézményt, és a kezdetek óta szerveznek Lencsési Galéria néven kiállításokat, a három évtized alatt több mint háromszáz tárlatnak adtak otthont. A mostani kiállítás egy háromhetes, 26 kiemelt eseményt magában foglaló, Kreatív Hetek címet viselő rendezvénysorozat zárásának tekinthető. Jön azonban a folytatás az András-napi kolbászparádéval és az adventi programokkal.

Abban, hogy a tárlat Békéscsabára és a Lencsési Közösségi Házba érkezett, komoly szerepet vállalt Béres Ildikó, aki szintén részt vett a táborban, és több alkotása is a falakra került az intézményben. Béres Ildikó kiemelte, hogy a kiállítás lehetősége egy ajándék azért, hogy 35 óra alatt értek haza Görögországból, és szeretné, ha kisebb településekre is eljutnának a festmények vándortárlatként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában