Mezőhegyes

2023.11.02. 18:15

Emlékeztek a hősi halottakra

A mezőhegyesi köztemetőben november 1-jén meggyújtották az emlékezés lángjait a hősi halotti sírokon – olvasható a Város- és Környezetvédő Egyesület közösségi oldalán.

Csete Ilona

A mezőhegyesiek meggyújtották az emlékezés mécseseit

Forrás: Facebook

A mezőhegyesi temetőben a hősi halotti sírok sorszámozása 101-ig jutott el, pedig Mezőhegyesen az I. világháborúban nem volt front. A hősi halottak többféle módon (sebesültként kerültek haza a családjaikhoz; vagy a katonai kórházként üzemelő helyi kórházba szállították őket és belehaltak sérüléseikbe; vagy hadifogolyként kerültek a ménesbirtokhoz mezőgazdasági munkára és valamilyen okból itt vesztették életüket, jellemzően járványos betegségekben) kerülhettek a mezőhegyesi temetőbe. 

A hősi halottakat megkülönböztetés nélkül, egymás mellé, sorba temették, függetlenül attól, hogy szövetséges, vagy ellenséges katona volt-e. Később síremlékük kialakítását az állam finanszírozta – olvasható a bejegyzésben.

A hősi halottakat megkülönböztetés nélkül, egymás mellé, sorba temették
Fotó: Facebook

Érdekessége még a helyi temetőnek, hogy olasz katonák nevei is olvashatóak a fejfákon, de ők már nem nyugszanak a sírokban. A két világháború között egy államközi egyezmény keretében az olasz hősöket exhumálták, hazaszállították, így sírhelyeik üresen maradtak. Ezekből használtak fel a II. világháború hősi halottjai számára néhányat, úgy, hogy az eredeti neveket kicsiszolták, és a frissen beletemetett II. világháborús katona nevét vésték a helyére.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában