Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar

2023.11.29. 11:45

Autizmusról tanácskoztak Szarvason

A Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán először nyílt lehetőség arra, hogy a Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva az autizmusról, mint sajátos fejlődési útról a legfrissebb tudományos információkat, inklúziós és támogatási irányelveket, gyakorlati tapasztalatokat neves előadók tolmácsolásában meghallgathassák az érdeklődők – adta hírül a napokban a Pedagógiai Kar.

Vásári Erzsébet

Elárulták, hogy Csepregi András, a Békés Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője, Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány vezető munkatársa és Bertók Csilla, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatója mellett egy autizmussal élő aktivista és művész, Fekete Gy. Viktor is részese volt a gazdag programnak.

A rendezvényt az Entrópia bölcsője című produkciója nyitotta meg, amelyen közel száz környékbeli kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító, tanár, gyógypedagógus, szociális szakember, intézményvezető és szülő vett részt személyesen, valamint az online térben is több mint 200 érdeklődő szakember kapcsolódott be a szakmai napba.

Dr. Katona Krisztina dékán megnyitó szavait követve Fedorné Brád Ágnes köszöntötte a résztvevőket a Szarvas Város Egészségügyéért Alapítvány nevében, amely a rendezvény társszervezője volt, és küldetése az autista gyermeket nevelő családok és a velük együtt dolgozó szakemberek támogatása. A plenáris előadást Csepregi András gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus tartotta, az autizmussal kapcsolatos tudományosan elfogadott ismeretek bemutatásával.

A konferencia délutáni programja két párhuzamos szekció munkájával folytatódott, amelyekben Bertók Csillával a kisgyermekkorban megjelenő gyanújelek, eltérések és a gyermekekkel való foglalkozás, fejlesztési fókuszok kerültek áttekintésre, továbbá Őszi Tamásné az iskolai, középiskolai színtér tapasztalatait, jó gyakorlatait vitatta meg egy interaktív műhelybeszélgetés keretében. A szakmai napot összegző, reflektáló hozzászólások zárták Bíró Gyula, dr. Lipcsei Imre és Csernusné Samu Edit részvételével.

Hangsúlyozták, hogy a részletes információk átadása mellett az is nyilvánvalóvá vált az eseményen, hogy még sok a teendő az autizmussal élő gyermekek sajátosságainak megismerése és eredményes együttnevelése terén, melyben reményeik szerint a rendezvény számos közreműködője részt tud vállalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában