Békés vármegye

2023.11.11. 14:55

A netes bűncselekményekről is hallhattak a gyerekek a bíróságokon

Nagy érdeklődés övezte a pár éves kihagyás után idén ismét megrendezett Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából szervezett programokat a Békés vármegyei bíróságokon, amelynek során a diákok épületlátogatáson, jogi ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt, valamint játékos keretek között ismerkedhettek meg a bírósági eljárások folyamatával – adta hírül pénteki közleményében a Gyulai Törvényszék.

Vásári Erzsébet

Kinyílt a Gyulai Törvényszék kapuja is a gyerekek előtt.

Fotó: Gyulai Törvényszék

Részletezték, hogy a hosszú évekre visszanyúló hagyományoknak megfelelően az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából október 24. és 27. között ismét változatos programokkal várták a bíróság dolgozói az érdeklődő csoportokat. Ebben az évben is több száz tanuló látogatott el valamely Békés vármegyei bíróságra, amely jól mutatja a rendezvény népszerűségét.

Megtudtuk, a koronavírus járvány miatti pár éves kihagyás után az idén ismét megrendezett programokon a diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy körbejárják a bírósági épületeket, megtekintsék a tárgyalótermeket, a fogvatartotti váróhelyiséget, valamint a bíróságok által gyakran használt távmeghallgató rendszer működésébe is bepillantást nyerhettek. Általános jogi ismeretekről tartott előadások keretében hasznos információkkal gazdagodhattak a bírósági szervezetről, a bíróság munkájáról, az ítélkezésről, és annak területeiről, valamint felhívták figyelmüket a fiatal korosztályt érintő aktuális problémákra, így például szóba került az elektromos roller használatának jogi szabályozása, valamint az internettel kapcsolatos bűncselekmények. A vállalkozó kedvű csoportok perszimulációban is részt vettek, így játékos formában ismerhették meg a bírósági eljárások menetét.

Végül kiemelték: a Gyulai Törvényszék a társadalmi szerepvállalás jegyében kiemelten fontosnak tarja, hogy a diákok hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak a jogi témákban. Ennek megfelelően a rendezvény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők nemcsak elméletben szerezzenek információkat, hanem a mindennapi bírósági munkavégzésbe is bepillantást nyerjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában