Gyula

2023.11.08. 16:18

A hegesztés legmodernebb technikáit mutatták be - galériával

Hegesztő szakmai napot rendeztek a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Technikumban, illetve Szakképző Iskolában kedden.

Papp Gábor

A legmodernebb technológiákat mutatták be a szakmai napon

Fotó: Für Henrik

Czeglédiné Szappanos Anita, az iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, intézményükben hiszik, nagyon fontos, hogy a sok ágazatban, ami tanulható az iskolában, tartsanak szakmai konzultációt és mutassák be az innovációkat. Mint kiemelte, az eseményre összesen mintegy félszáz szakembert vártak, illetve tizedikes hegesztő szakos tanulóik is részt vettek a programon. Az igazgató kitért arra, hogy iskolájukban a 2022/2023-as tanévben végeztek az első hegesztők, akik jó minősítéssel indulhattak el a munkaerőpiacon.

Járosi Pál szakoktató elmondta, a hegesztő szakma hiányszakmának számít: – A jó képességű hegesztőket a fémipar szinte maradék nélkül felveszi – tette hozzá. Kiemelte, a náluk végzett hegesztők jó eredménnyel zárták a képzést, mindegyikük elhelyezkedett, és dolgozik a megszerzett szakmában. Kifejtette, a hivatás az egyik legférfiasabb szakma a fémiparon belül, jó fizikai állókészséget, jó stressztűrő képességet igényel, amire a szakmai ismeretek mellett szintén felkészítik tanulóikat. 

– 2020 óta működik a Harruckern iskolában hegesztő képzés, és azóta is sokan jelentkeznek a szakra, jelenleg is 18 első évfolyamos tanulónk van – emelte ki. – A műhelyekkel és a képzésekkel pedig  meg kell alapozni, hogy mi is felkészültek legyünk.

Hozzátette, annak a híve, hogy a legújabb csúcstechnológiát hozzák el a tanulóiknak.

– Nem a múltat, hanem a jövőt kell oktatnunk, csak így adhatunk versenyképes tudást a diákoknak – fogalmazott. – Ismernünk kell és meg kell ismertetnünk azokat az eszközöket, berendezéseket, technológiákat, amelyekkel az iparban akár itthon, akár külföldön fognak találkozni. A szerdai szakmai napon azt a legmagasabb csúcstechnológiát láthatták a fiatalok és az érdeklődők, amely még csak most fog bekerülni az ipari környezetbe.

Kiemelte, a szakmai nap a műhely alapításának születésnapja is volt, a bemutatott technológiák pedig a Miskolci Egyetem hegesztő oktatási bázisát jelenítették meg. Az eseményen a Rechnen Hegesztőház Kft. részéről Bodorkós Gergely, hegesztő szakmérnök ügyvezető mutatta be az újdonságokat, innovációkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában