Előadás

2023.11.12. 11:30

A 6:3-as diadalt idézték fel Békéscsabán

Az 1953-as angliai magyar diadalt idézték fel az MCC békéscsabai képviseletén.

Papp Gábor

Körüljárták a nagyszerű diadalt

Fotó: MCC Békéscsaba

Mint az eseményről készült cikkben olvasható, 1953 november 25-én a magyar csapat történelmi sikert ért el Angliában. A 6:3-ra megnyert találkozót az ország egy emberként szurkolta végig a rádiókészülékek mellett. Az évszázad mérkőzésén Hidegkúti mesterhármast ért el, Puskás duplázott, Bozsik egy góllal járult hozzá a kimagasló eredményhez. A győzelem nemzeti büszkeséggel töltötte el az országot.

– Mitől aktuális ma is a téma? A focinak nemzetegyesítő szerepe van, az aranycsapathoz mindig vissza lehet térni, ha olyan emlékeket keresünk, amely az összetartozás érzését idézi fel – emelték ki.

A békéscsabai középiskolás programosok Péterfi Gábor történésszel nemzetközi összefüggésben vizsgálták a mérkőzés körülményeit legutóbbi programon. Mint kiderült, a magyar stílust a kombinatív játék, a taktikázás és a csapatjáték határozta meg, míg az angolok erőjátékot képviseltek. 

– Bár 1912-ben a svédországi olimpián még 7:0-ra kikapott Magyarország Angliától, ’53-ban a magyarok diadalmaskodtak. A győzelemre az egész világ felfigyelt, Puskás Ferenc nevét pedig legalább annyian ismerik, mint Kossuth Lajosét – vélekedett az előadó. A délután workshoppal folytatódott, ahol a résztvevő diákok az 1953-as események szereplőinek bőrébe bújva írtak rövid párbeszédeket, interjúkat.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában