Határ menti hidak

2023.10.17. 10:00

Új lendületet vett a Békés Megyei Könyvtár és a székelyudvarhelyi bibliotéka közötti testvéri kapcsolat

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán, valamint Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár vezetője Határ menti hidak, határtalan együttműködések címmel tartott előadást a békéscsabai és a székelyudvarhelyi testvérkönyvtári együttműködésről a minap egy Budapesten rendezett szakmai konferencián.

Beol.hu

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár adott otthont a szakmai konferenciának /Fotók: BMK/

Hídépítők, avagy a könyv híd, a könyvtár összeköt címmel szervezett szakmai konferenciát a napokban az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Az Országos Könyvtári Napok nyitórendezvényének a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Wenckheim-palota adott otthont – ismertette Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója, aki Szőcs Endrével, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár vezetőjével a békéscsabai és a székelyudvarhelyi testvérkönyvtári együttműködésről beszélt.

Juhász Zoltán kiemelte, Békéscsaba 1989. november 15-én fogadta örökbe Székelyudvarhelyt, a könyvtári kapcsolat 1990 januárjára tehető – ekkor a Békés Megyei Könyvtár az Országos Széchényi Könyvtár könyvsegélyakciójához csatlakozva dokumentumokkal támogatta a székelyföldi intézményt. A könyvtámogatás után Györfi József és dr. Ambrus Zoltán könyvtárvezetők elvi megegyezést kötöttek, amely megalapozta a további szakmai együttműködést.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója beszélt a székelyudvarhelyi kapcsolatról

1991 májusában két székelyudvarhelyi könyvtáros egy kéthetes, ösztöndíjjal honorált tanulmányúton vett részt Békéscsabán a szakmai tapasztalatszerzés, a nemzetiségi könyvtári ellátás gyakorlatának megismerése érdekében. Még ugyanebben a hónapban Székelyudvarhelyre látogatottak a békéscsabai könyvtár dolgozói, az első magyar könyvtár által szervezett erdélyi úton könyveket, irodaszereket, írógépet és számítógépet adtak át a testvérkönyvtárnak. 1991 júliusában a székelyföldiek viszonozták a látogatást.

A békéscsabai és székelyudvarhelyi önkormányzatok 1991 májusában hivatalossá tették a testvérvárosi kapcsolatot, a kulturális együttműködés főképp programcserék, közös kirándulások és alkotótáborok formájában valósult meg.

1992 nyarán 35 tagú székelyudvarhelyi gyermekcsoport látogatott Békéscsabára. A fiatalok a helyi értékek megismerése mellett néptánccal és dallal mutatták be a szülőföldjüket, a Székelyföldet. Még ugyanezen a nyáron 38 békéscsabai gyermek töltött el tíz napot Székelyudvarhelyen, a Békés Megyei Könyvtár olvasótáborában. A téma az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt, a gyerekek megtekintették Hunyadi Mátyás kolozsvári szülőházát, Bem utolsó, marosvásárhelyi főhadiszállását és a segesvári Petőfi-emlékművet. A székelyudvarhelyi tábor megszervezésében komoly szerepet vállalt Györfi József székelyudvarhelyi könyvtárigazgató és Takácsné Olasz Irén békéscsabai gyermekkönyvtáros.

Szőcs Endre, a székelyudvarhelyi bibliotéka igazgatója

A testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően 1993-ban székelyudvarhelyi napokat tartottak Békéscsabán. A könyvtárszakmai tevékenység támogatása érdekében 1993-ban négy békéscsabai könyvtáros utazott és töltött öt napot Székelyudvarhelyen. 1994-ben a megyei könyvtár nemzetközi könyvtáros-tanácskozásán Györfi József ismertette a székelyudvarhelyi könyvtár tevékenységét, céljait. A Békés Megyei Könyvtár tevékenyen hozzájárult a testvérkönyvtár zenei részlegének kialakításához, melynek köszönhetően videomagnóval, keverőpulttal, hangfalakkal és videokazettákkal gyarapodott az udvarhelyi intézmény. Az 1990-es évek elejére jellemző intenzív együttműködés mérséklődött, majd a 2000-es évekre megszűnt.

A testvérkönyvtári kapcsolat új lendületet vett 2018 augusztusában, Szőcs Endre székelyudvarhelyi könyvtárigazgató meghívására a Békés Megyei Könyvtár munkatársai Rakonczás Szilvia vezetésével részt vettek A jövő könyvtára szakmai konferencián, valamint a Nyitott könyvek éjszakáján. 

A székelyudvarhelyi könyvtárosok 2019 márciusában viszonozták a vendéglátást, s látogatást tettek Békéscsabán. A 2019-es A jövő könyvtára rendezvényen Kertész Zoltán és Juhász Zoltán, a békéscsabai intézmény munkatársai tartottak előadást a székelyudvarhelyi városházán.

2021-ben első alkalommal csatlakozott a Békés Megyei Könyvtár a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár adománygyűjtő kezdeményezéséhez. A Boldog Gusztáv vezette szabadkígyósi természetjáró séta során összegyűlt támogatást a Székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítványnak juttatta el a békéscsabai bibliotéka. A következő évben a kárpátaljai könyvtárakat támogathatták a pósteleki gyalogtúra résztvevői, miközben megismerték Gévai Csilla A fecsegő kastély című regényét.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a békéscsabai delegáció idén ismét részt vett a székelyudvarhelyi nemzetközi konferencián. Szeptember végén a megyei könyvtár Könyvtárak a sikeres kulturális turizmusért elnevezésű szakmai továbbképzésére Szabó Károly székelyudvarhelyi könyvtáros előadóként kapott meghívást.

Szőcs Endre kiemelte, a levelezések alapján a két intézmény kapcsolata 1990-ig vezethető vissza. A szakmai segítségnyújtás és az adományozások mellett fontos érték az intézmények közötti emberi kapcsolat megléte, mely a kezdetektől jellemző. Juhász Zoltán hangsúlyozta, hogy Szőcs Endrével közös szándékuk a testvérkönyvtári kapcsolat ápolása, további együttműködések kialakítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában