Okos weboldal

2023.10.16. 17:00

Transzferméter segít abban, hogy érdemes-e költözni vagy maradni Békés vármegyében

A fiatalok helyben maradását, a közösség építését segíti az a hamarosan véget érő projekt, amelyet Békés Vármegye Önkormányzata az Együtt Európáért Alapítvánnyal közösen valósít meg. Többek között podcast-sorozatot indítottak, amelynek keretében ismert helyi, valamint térségből elszármazott emberekkel beszélgetnek; valamint egy úgynevezett transzfermétert is létrehoztak, amely egy javaslatot ad, hogy tényleg érdemes-e a magasabb fizetés reményében a fővárosba vagy külföldre költözni. A projektet hétfőn mutatták be Békéscsabán, a vármegyeházán.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Erdős Szabolcs és dr. Héjja Gábor beszélt a projektről, többek között a transzferméterről is

Fotó: Bencsik Ádám

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy az Együtt Európáért Alapítvánnyal közös, rengeteg különféle elemet magában foglaló projekt végéhez közelednek. Hangsúlyozta, hogy az alapítvány hasonlóan gondolkodik, mint az önkormányzat, hogy nem csak fizikai beavatkozással lehet egy-egy térség népességmegtartó erejét növelni, hiszen sok minden múlik a lelki tartalmakon is. Emlékeztetett, hogy az önkormányzat az elmúlt években több olyan projektet valósított meg, amelyek erősítették a helyi identitást.

Az Együtt Európáért Alapítvány alapítója, Erdős Szabolcs elmondta, hogy két éve kezdték meg az együttműködést a vármegye önkormányzatával, és olyan újdonságokat valósítottak meg, amelyek hatékonyak lehetnek abban, hogy segítsék a fiatalok helyben maradását.

Az alapítvány stratégiai tanácsadója, dr. Héjja Gábor hozzátette: zajlott egy kutatás szerte a Kárpát-medencében, amelyben arra keresték a választ, hogy milyen motivációval bírnak a fiatalok. Levonták a felmérésből a következtetéseket, és ezek alapján határozták meg a tevékenységeket, vagyis azokat, hogy miket valósítsanak meg a projekt során. Úgy véli, hogy ezekkel el lehet érni a helyieket, a fiatalokat. A leglényegesebbek közé sorolta az úgynevezett transzfermétert.

Ez egy okos weboldal, amely azokat segíti, akik azon töprengenek, hogy elköltöznek Békés vármegyéből akár a fővárosba vagy környékére, akár külföldre. Meg lehet adni többek között azt, hogy most mennyi fizetést visznek haza, hogy rendelkeznek-e saját autóval, hogy bérelt vagy saját lakásban élnek, hogy vinnék-e magukkal a családot, illetve, hogy milyen nyelvismerettel bírnak. A honlap pedig ezek alapján ad egy javaslatot, hogy érdemes-e lépni. 

Igaz, hogy Budapesten másfélszer, külföldön pedig akár többször annyit is kereshetnek, mint itthon; ugyanakkor magasabbak a költségek is: például lehet, hogy ingatlant kell bérelni, többe kerülnek a szolgáltatások is, emellett szociális, családi kérdések egyaránt felvetődnek, amelyeket érdemes mérlegelni. Az alapítvány szakemberei hangsúlyozták, hogy többféle adatbázisból dolgoztak, hazaiakból és külföldiekből egyaránt, és Pest vármegye mellett a legnépszerűbb célországokra, így az Egyesült Királyságra, Németországra, Ausztriára, Svédországra és Spanyolországra lehet keresni.

Erdős Szabolcs és dr. Héjja Gábor hangsúlyozták: nem biztos, hogy a végén annyi marad, amennyi miatt valóban célszerű a költözés mellett határozni. Az újdonságnak számító honlappal arra szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy ajánlott minden szempontot figyelembe venni a döntés előtt, és kifejezetten azért készítették, hogy ezzel is növelhessék a térség népességmegtartó erejét. 

Mesélnek arról, mit hoztak otthonról

Erdős Szabolcs és dr. Héjja Gábor ismertették: Viharsarok néven indítottak podcast-sorozatot, amely megtekinthető és meghallgató több platformon is. Olyan sikeres, helyben boldoguló fiatalokkal beszélgettek, akik mintaként szolgálhatnak az ifjak számára, illetve olyan korosabb vállalkozókkal, akik a pályafutásuk alapján lehetnek példaképek. Ők több szemszögből meséltek a vármegyéhez való kötődésükről, arról, hogy mi hoznak otthonról. A Viharsarok podcast-sorozat vendége volt többek között Novodomszky Éva, Mező Misi, Szente Vajk, Hevesi Tamás. A sorozat utolsó adásai most készülnek a Vármegyenapon is bemutatkozó sikeres agrárvállalkozókkal. Az eddigi podcastek összesen 55 ezer megtekintésnél járnak, főleg a 24 és 50 év közöttiek között népszerűek, és leginkább a vármegye településein élők nézték, hallgatták meg azokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában