Világnap

2023.10.16. 15:11

Tíz órán át tartott az újraélesztés Békéscsabán - galériával, videóval

Az újraélesztés világnapja alkalmából rendeztek tíz órán keresztül tartó programot hétfőn Békéscsabán, a Csabagyöngye stégen. Az eseménnyel a laikus újraélesztés fontosságára hívták fel a figyelmet, illetve be is mutatták annak módját az érdeklődőknek.

Papp Gábor

Egy szituációs helyzetet is bemutattak a programon

Fotó: Bencsik Ádám

Csendes Csaba, a békéscsabai mentőállomás vezetője hírportálunknak elmondta, október 16-a az újraélesztés világnapja, amelynek kapcsán egy figyelemfelhívó rendezvényt szerveztek.

– A programon reggel 8-tól este 6 óráig, 10 órán át vártuk az érdeklődőket. Az eseményt meghirdettük a középiskolák számára, de mindenkit szívesen fogadtunk, akit érdekelt a rendezvény – nyilatkozta hírportálunknak a szakember. – A gyakorlóbabákon folyamatosan ki lehetett próbálni az újraélesztést, részletesen bemutattuk, hogy mit kell tenni, ha valaki bajban van.

Csendes Csaba kiemelte, a statisztikák szerint Magyarországon naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében.

– A túlélés esélye ugyanakkor nagy mértékben növelhető az időben megkezdett mellkaskompresszióval és a defibrillátorok használatával – tette hozzá.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy mennyire merik elkezdeni az újraélesztést az emberek, elmondta, egyre jobb a helyzet.

– Pár évvel ezelőtt voltak olyan adatok, hogy 10 százalék körül van azok aránya, akik az újraélesztéshez hozzá mernek fogni. A SzívCity alkalmazással, illetve a folyamatos oktatásokkal ez a szám jelentősen emelkedhetett, de még mindig van mit tenni – fogalmazott a békéscsabai mentőállomás vezetője.

Hozzátette, az újraélesztés világnapjának van egy szlogenje, amely szerint „A kezed életet menthet”, mindenki keze életet menthet, éppen ezért meghívtak közéleti személyiségeket, meginvitálták a tűzoltóságot, a rendőrséget, a Vöröskeresztet, a honvédséget. Így demonstrálták, hogy mindenki segíthet az életek megmentésében. Délelőtt 11 óra után mintegy 25 babán végezték a résztvevők egyszerre a mellkaskompressziót. Ezt követően pedig egy szituációt mutattak be, amelyben valaki rosszul lett az utcán, laikusok megkezdték az újraélesztést, majd bekapcsolódtak az Országos Mentőszolgálat munkatársai. Körüljárták, hogy miként épül egymásra a laikus segítségnyújtás és az Országos Mentőszolgálat munkája. 

Az eseményre nagyon sok fiatal is ellátogatott, akik ki is próbálhatták, miként zajlik az újraélesztés, mit kell tenni, ha valaki rosszul lesz.

Magyarországon évente 27 ezer hirtelen szívhalál következik be. Az időben megkezdett, hatékony mellkaskompressziókkal sokukat meg lehetne menteni, minden elvesztegetett perccel közel 10 százalékkal csökken az újraélesztés esélye, de már 3-4 perc elteltével elkezdődik az agy károsodása. 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, aki mind a programban, mind az újraélesztési gyakorlatban részt vett elmondta, a hirtelen szívleállás nagyon gyakori haláloknak számít hazánkban.

– Ilyen tragédiák magáningatlanokban, de közterületeken is előfordulhatnak. Nagyon fontos tudni, hogy ilyenkor mit kell tenni, hogyan lehet segíteni. Ebben segített a békéscsabai mentőállomás hétfői szemléltető programja is, amelyen sok iskolás fiatal is részt vett – emelte ki a polgármester. – Az eseményen szakszerűen bemutatták, hogy melyek a legfontosabb tennivalók.

Hangsúlyozta, minden ilyen ismeretterjesztő akciónak helye és jogosultsága van, és nagyon fontosnak nevezte, hogy a rendőrségtől a katasztrófavédelemig több szervezet is bekapcsolódott a programba. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában