Gödöllő/Szarvas

2023.10.30. 11:56

Tessedik Sámuel agrárpolihisztornak állított szobrot a MATE

Tessedik Sámuel szobrot avattak Gödöllőn, a rendezvényen Szarvas is képviseltette magát. A helyszínen elhangzott: a MATE közössége különösen fontosnak tartja, hogy a magyar agrárium jövőjét az evangélikus lelkészhez hasonló jelességeinek tudására, tapasztalataira, példájára építse, így életműve kiváló példaképül szolgálhat mindannyiuknak.

Vásári Erzsébet

Tessedik Sámuel gödöllői szobrának avatásán Szarvas Város is képviseltette magát.

Forrás: MATE

Tessedik Sámuel (1742-1820) evangélikus lelkész, tudós, agrárpolihisztor, reformer bronz mellszobrát leplezték le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusa előtti szoborparkban, október 27-én, pénteken – adta hírül hétfőn dr. Farkas Alexandra, a MATE Médiaközpont tudománykommunikációs munkatársa. A beszámolóban hangsúlyozta, Tessedik Sámuel a tudományok széles körét képviselte: templomot és iskolát épített, komplex mezőgazdasági elméleti és gyakorlati tudást biztosított növendékeinek, továbbá sokat tett Szarvas város oktatásáért.

Az eseményen kiemelték, hogy a MATE közössége különösen fontosnak tartja, hogy a magyar agrárium jövőjét a Tessedik Sámuelhez hasonló jelességeinek tudására, tapasztalataira, példájára építse, így tehát az evangélikus lelkész életműve kiváló példaképül szolgálhat az egyetem teljes közösségének. Ismertették: Tessedik Sámuel vallotta, hogy „az embert gyermekkorától kezdve kell hozzászoktatni a tanuláshoz: ilyenformán folyamatosan gyarapítja ismereteit, s nemesebbé és szelídebbé válik az erkölcse”. E gondolat által vezérelve megtanította a telekkel, földbirtokkal rendelkező parasztok gyermekeinek az írást, olvasást, számolást és a hittant, a faültetést és -ápolást, valamint a selyemhernyó-tenyésztést is. 

A diákok pedig állattenyésztésből, szőlészetből és kertgazdaságból is megtanulhatták tőle az alapokat, sőt nem maradt el az elemi egészségtan, a kereskedelmi számtan, földmérés, elemi építészet, mértani rajz, meteorológia és a közgazdaság körébe tartozó alapvető tudnivalók oktatása sem. Tessedik Sámuel ugyanakkor gazdasággal és pedagógiával foglalkozó írásaiban folyamatosan rögzítette elgondolásait, így gazdasági mintaiskolája és az ott alkalmazott módszerei Európa-szerte ismertté váltak. 

Dr. Gyuricza Csaba rektor a szoboravató ünnepségen kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a MATE – Tessedik örökségével összecsengően – szintén sokat tett Szarvas város és a Békés vármegyei térség oktatásáért. „Idén januárban 800 millió forintos beruházást adtunk át, amely rendkívüli lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez és a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez. Emellett óriási érdeklődés mellett indítottuk el Szarvason a növényvédelmi drónpilóta képzést, amelyen az első vizsgázók már át is vehették bizonyítványukat. Mindezek egyben azt is jelentik, hogy Szarvason stabilizálódik az oktatás, a felnőttképzés és a szaktanácsadás, Békés vármegye pedig az öntözésfejlesztés hátterének megerősített bázisa lehet” – hangsúlyozta.

Az ünnepségen Dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere is méltatta Tessedik Sámuel életművét. Mint elhangzott, Tessedik munkássága három fő részre tagolható: a gazdasági szakoktatás megteremtésére és sikerre vitelére, a mezőgazdasági termelés gyakorlati fejlesztésére, valamint az elméleti, szakirodalmi tevékenység elmélyítésére, mely hármas – lelkészi tevékenységével együtt – tette őt igazi polihisztorrá.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában