Gyula

2023.10.08. 18:09

Szüreti mulatságot tartottak Németvároson - galériával

Németvárosi szüreti mulatságot rendeztek szombaton délután Gyulán, a Máriás-házban.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke elmondta, nagyon sokat jelentett számukra, hogy a közelmúltban megújult Máriás-házban tarthatták meg a programot, amely egészen különleges, otthonos hangulatot teremtett a közösség számára.

– Ez volt az első szüreti rendezvény, amelyet a patinás épületben, illetve annak udvarán szervezhettünk meg. Nagyon sokan jöttek el az eseményre, nagyon sokan voltak, akik nagyon jól érezték magukat. A háznak van egy különleges miliője, aminek köszönhetően az emberek egy kicsit megálltak, beszélgettek – fogalmazott Mittag Mónika. 

– Németkérből érkezett egy sváb zenekar, a Kier Krain, amely remek zenéjével járult hozzá a már említett különleges hangulathoz, sokan táncoltak is. A kemencében a közelmúltban elkészült szilvalekvár segítségével buktát sütöttek, volt sült kolbász Veres Andrásék jóvoltából, míg a Szent Vince Borlovagrend borkóstolót tartott a Máriás ház pincéjében. Felléptek a németvárosi óvodások, az Implom József általános iskola diákjai német nemzetiségi műsort adtak, ahogy a Horváth Péter és Fehérné Gróh Anikó vezette, a német táncok ismételt meghonosítására törekvő hagyományőrző tánccsoport is kiváló produkcióval szórakoztatta a megjelenteket. A szokásoknak megfelelően szüretelés, mustpréselés, szüreti játékok egyaránt színesítették az eseményt.

A programon Mittag Mónika és Alt Norbert alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. A K. Schriffert-díjat pedig idén Gerebenics Jánosné Vencz Teréz érdemelte ki. Mittag Mónika külön szólt arról, hogy kialakult egy öntevékeny közösség, amely motorja a programoknak. A szürettel kapcsolatban kifejtette, a szokások a gyulai németek beletelepítése óta folyamatosan élnek. 

– Bár már kevesen termesztenek szőlőt, egykoron minden háznak volt boros pincéje, illetve szőlője. Érdekesség, hogy ezek a telkek a vasútállomáson túli területeken húzódtak, és onnan hozták be a szőlőt a házak udvarára szekereken, majd nagy családi összejövetelek kezdődtek – tette hozzá. – Nagyon szeretnénk ezeket a szokásokat megtartani.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában