Békés vármegye

2023.10.26. 19:27

Mellrák: az időben elvégzett szűrővizsgálatok életet mentenek

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon évente mintegy 8 ezer új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, s 2 ezer nő veszíti életét a kór következtében. Az emlőszűrés, a mammográfia és a beutalóval igénybe vehető emlővizsgálat életet ment, a megelőzés kulcsfontosságú az emlőrák elleni küzdelemben. A vizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Papp Gábor

Az emlővizsgálat életmentő.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az Európai Unióban évente átlagosan 2,7 millió embernél diagnosztizálnak daganatos megbetegedést, s mintegy 1,3 millióan veszítik életüket. Az emlőrák a világon az első, a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Ma Európában a világ népességének egytizede él, de a világ rákos megbetegedéseinek az egynegyede itt található. Határozott fellépés nélkül 2035-re a daganatos megbetegedések miatti halálesetek száma 24 százalékkal emelkedhet az EU-ban, és ezzel a közösségen belül a vezető halálozási ok lehet – hívta fel a figyelmet közleményében a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, Magyarországon immáron 22 esztendeje szervezett keretek között zajlik az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő, 45-65 év közötti hölgyek ingyenes emlőszűrése. 

Az érintetteket kétévente hívják emlőszűrésre. A szervezett szűrésre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a kormányhivatalok és a szűrőállomások koordinációjával hívja be az érintetteket. Tünetek esetén a hölgyek, életkortól függetlenül háziorvosi vagy nőgyógyász szakorvosi beutalóval vehetik igénybe, szintén térítésmentesen a mammográfiai vizsgálatot.

Mint minden daganatos megbetegedés esetében, úgy az emlőrák elleni küzdelemben is nagyon fontos a megelőzés és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában