2023.10.22. 15:20
Mangal Ilona is benne volt a buliban a csabai fesztiválon - galériával
Sokan a végére tartogatták kolbászgyúró szellemiségüket és szellemességüket a 26. Csabai Kolbászfesztiválon, így hát vasárnap délelőtt mutatták meg képességeiket a mangalicahúsból készült kolbászok töltőversenyén.
Mucsi Bálint és Prohászka Andi is pontozott a vasárnapi versenyen
Nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők egyaránt gyúrtak a Mokry-sátorban, és Mangal Ilona is benne volt a buliban. Aki nem értette elsőre, annak egy-két stampedli után leesett, a mangalicáról van szó. Mihály László, a Csabai Pálinka Klub elnöke elmondta, ahogy a pálinka-, úgy a kolbászkészítést sem szabad elkapkodni. Ezért is töltöttek a fesztivál utolsó napján, és csodák csodájára előkerült egy-két gyúrópálinka is.
Gyúrták a kolbászt a Mokryban, főtt a töltött káposzta a színpad előtt
Fotók: Bencsik ÁdámPapp László a Csabai Kolbászklub képviseletében többek között fiával, valamint Czina Gézával gyúrt, de a csapatot teljes egészében nem lehetett követni, ugyanis a Mokry-sátorból ki-kiszaladtak a CsabaPark szabadtéri színpada előtti területre, ahol több mint 20 csapat a töltött káposztát főzte bográcsban. Előzetesen sokan úgy gondolták, milyen jó lesz a bogrács melegénél, erre, aki nem kavarta az ételt, igyekezett minél távolabb menni, hiszen délben a tűző nap 27 fokot produkált.
Díjátadó és Rúzsa Magdi koncert a kolbászfesztiválon
Fotók: Dinya MagdolnaA mangalicagyúrás és a töltöttkáposztafőző-verseny zsűrijét azonban nem viselte meg a nagy meleg, aprólékosan néztek végig mindent a csapatoknál, hogy az ételek elkészültének végén az ízre adható pontszámot is beírják a pontozólapjukra. A zsűri elnöke mindkét versenyszámban Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke volt, de hozzá hasonlóan pontozott Mucsi Balázs, a Békéscsabai SZC főigazgatója is. Ha pedig tanácsra volt szükségük, ott voltak gyermekeik, Andi és Bálint is.
Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, a mangalica méltánytalanul szorult egy időben háttérbe, és ennek az értékes húsú, szalonnájú, az egészségtudatos táplálkozásban fontos szerepet játszó fajtának a bemutatását, népszerűsítését is felvállalta a Csabai Kolbászfesztivál.
– Mi innovációként a múlthoz viszonyulást, idomulást is elővesszük, ennek pedig része a mangalica – hangsúlyozta Hégely Sándor. – Ez az őshonos fajta a második világháború után szinte teljesen eltűnt, pedig előtte 600 ezer példány volt az országban. Közös feladatunk, hogy újra az őt megillető helyre kerüljön. Ezért is ezen fajta húsának a felhasználásával rendeztük a vasárnapi töltőversenyt, és örülünk azoknak az árusoknak is, akik mangalicatermékekkel vannak jelen a fesztiválon.