Fesztivál

2023.10.01. 17:30

Két napon át minden a lecsóról szólt Békéscsabán - galériával

Több ezer érdeklődő vett részt a szombaton és vasárnap megtartott békéscsabai Lecsófesztiválon, amelynek a Gabonamúzeum területe adott otthon. A vasárnapi lecsófőző versenyen tizennégy csapat készítette el saját különleges ínyencségét, de egyébként is mindkét nap a lecsóról, gasztronómiai hagyományainkról, a kiváló helyi termékekről és alapanyagokról szólt.

Papp Gábor

Kiváló lecsók készültek a fesztivál főzőversenyén. Fotó: Für Henrik

Békés vármegyéről nem véletlenül mondják, hogy az ország éléstára. Szinte minden megterem itt, így az is, ami a kiváló lecsóhoz szükséges – fogalmazott a vasárnapi főzőversenyt megelőző köszöntőjében Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő elmondta, a fesztivál két napja alatt ezres nagyságrendű ember fordult meg a rendezvényen.

Mint hozzátette, az eseménysorozaton rengeteg színes program várta a látogatókat.

– Fontos, hogy minél többen lássák, hogy a lecsókészítés gasztronómiai hagyományaink kiemelt része – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a lecsófőzőverseny zsűrijének elnöke elmondta, a lecsó a magyar konyha egyik alapja.

– A csapatok kiváló, minőségi alapanyagból dolgozhattak. A verseny ugyanakkor attól is verseny, hogy ezeket az alapanyagokat kicsit másképpen értelmezik – folytatta a gondolatot. Mint kifejtette, a zsűri értékelte a főzőcsapatok környezetét, a konyhatechnológiai eljárásokat, a kreativitást, az ötletességet és természetesen az ízt is. Volt, ahol velőt, gombát vagy éppen kakasherét is felhasználtak, másutt pálinkával illatosították az ételt.

Frankó Attila főszervező, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke 2001-ben szervezte meg az első lecsófesztivált Békéscsabán, a hétvégén pedig már tizenötödik alkalommal hívta életre a programot.

 

– Küldetésemnek, szívügyemnek tekintem, hogy a lecsó mint magyar étel a méltó helyére kerüljön – fogalmazott. – Bár a környező országokban, sőt Dél-Amerikában is készítenek hasonlók fogásokat, mégis azt gondolom, hogy egy speciálisan magyar ételről van szó. A kiváló helyi termelők alapanyagaiból minden Békés vármegyei ember nagyszerű lecsót tud főzni. A főzéshez a hagyma Békés környékéről, a paprika Magyarbánhegyesről, a paradicsom pedig Kondorosról érkezett. Véleményem szerint a füstölt szalonna és a csabai kolbász is lelke a jó lecsónak.

Hangsúlyozta, nagyon lényeges, hogy a lecsófőzésnek megmaradjanak a hagyományai, amiben szerepet tölt be a fesztivál is. A rendezvényen a gasztronómia mellett számos családi és könnyűzenei program szolgálta a kikapcsolódását.

A két nap során összesen 300-500 adag lecsót készített és kínált térítésmentesen a főszervező, de brindzás haluskára is számíthattak az ínyencek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában